Forcallat tai – värin tarkentavalla lisänimellä – FORCALLAT TINTA on Espanjan La Manchan seudun kuriositeetti. Forcallat Tintan viljely keskittyy Valenciaan ja Murciaan. Rypäleen Espanjan vuoden 2008 viljelyala oli 930 hehtaaria. Viinien laatupotentiaali ei riitä laatuviineihin ja pääosin lajike esiintyy paikallisissa pöytäviinin tasoisissa sekoitteissa. Forcallat nimen kanssa pitää olla varovainen, sillä Forcallat (Blanca) on sama kuin Espanjan aavikkoylängön Airen eikä vaalealla Airenilla ja tummalla Forcallatilla ole muuta yhteyttä kuin sama nimi.

Erittäin myöhään kypsyvät rypäleet edellyttävät pitkää kasvukautta. Elinvoimainen köynnös viihtyy parhaiten kuumassa ja kuivassa kasvuympäristössä, jotta tuottavuus saadaan pidettyä riittävän kuorissa. Punaviinit ovat kevyitä sekä suuntuntumaltaan että väriltään ja mahdollisimman nuorena juotavaksi. Lisäksi viinien aromeja kuvataan erikoisiksi. Toimivimmillaan rypäle on sekoitteissa.

Forcallat Tinta synonyymejä ovat Alcabril di Gualadin, Forcayat, Forcalat, Forcalla, Forcalla Negra, Forcalla Prieta, Verdalejo sekä Verdalla. Mikäli vaalean lajikkeen nimi on Forcallat, kyseessä on siis eri lajike kuin Forcallat (Tinta).

Harvinaisten lajikeviinien laatupotentiaali positiivisella otteella    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 18.8.2017.