Vaalea MALAGOUSIA – tai kreikkalaisten suosimalla kyrillisten aakkosten translitteroinnilla MALAGOUZIA – on kreikkalainen kuriositeetti, joka pääsi lähes unohtumaan 1900-luvun loppupuolella. Kolmannella vuosituhannella lajiketta on alettu – ainakin kokeilumielessä – viljellä ympäri Kreikkaa. Lajike on todennäköisesti kotoisin Kreikan mantereen etäosasta. Lajikkeen kotipaikkana pidetään kuntaa nimeltä Nafpaktos (Naupaktos) Korintin lahden länsiosassa.

Malagousian köynnökset ovat elinvoimaisia ja satoisia, joten korkeat tuotokset eivät välttämättä ole laatusuositus. Köynnösten elinvoimaisuus ja suurisatoisuus yhdistettynä Kreikassa tärkeään hyvään kuivuuden kestävyyteen ei välttämättä ole Kreikan ulkopuolella laatusuositus, vaikka Robinson-Harding-Vouillamoz (2012) ovat positiivisia lajikkeen laatupotentiaalin suhteen. Rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia, minkä aiheuttaa homeongelmia kosteassa ympäristössä. Rypäleet ovat suhteellisen matalahappoisia mutta kuitenkin suhteellisen uutepitoisia, minkä pitäisi antaa viineihin täyteläisyyttä, kun tuotokset pidetään kurissa. Aromien pitäisi olla yrttipainotteisia ja maanläheisyyden selvää.

Lajike tulee parhaiten esille modernin valmistustekniikan avulla tuotetuissa (mahdollisimman) nuorena juotavaksi suunnitelluissaviineissä. Satoisien köynnöksen lopputulema on kuitenkin helposti kevyehkö viinin kun viljelykustannukset pitää pitää kurissa. Lajikeviviinien pääavu on – kreikkalaisittain – suhteellisen hyvä nuoruuden hedelmäisyys ja nuoruuden aromaattisuus yhdistettynä pyöreyteen kesyteillä hapoilla. Tammeen viinien pitäisi reagoida suhteellisen positiivisesti. Laadukkaimmat viinit tulevat kuumilta tasangoilta ja vuoriston viileys tuottaa helposti ohuempia ja vaisumpia viinejä. Lajike siis viihtyy kuumassa ja suhteellisen kuivassa ympäristössä. Lajikeviinien olemus ja ominaispiirteet ovat vielä hakusessa. Modernit valmistustekniikat lisäävät olemuskirjoa kasvuympäristön vaihtelun ohella, mutta pyöreyttä viineistä pitäisi löytyä – ainakin Kreikan mittapuulla.

Malagousian tai Malagouzian synonyymejä ovat eksoottisimmalla kirjoitusasuilla Malagoyzia, Malaouzia tai Melaouzia. Alkoon ilmestyi ensimmäinen kreikkalainen lajikeviini kesällä 2017 Makedonian vuoristosta tuottajalta nimeltä Alpha Estate.

Nautiskelija odottaa lisänäyttöjä viinien potentiaalista, joten lajikeviinien laatupotentiaaliluokitus on toistaiseksi    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 11.8.2017.