Vaalea CAIÑO BLANCO Iberian Niemimaan lounaisosan eli Espanjan Galician ja Portugalin Vinho Verden paikallinen kuriositeetti. Paikallisista synonyymisekaannuksista huolimatta Caiño Blanco ja Albariño tai portugalilaisittain Alvarinho ovat eri lajikkeita. Sukulaisuutta niillä tosin saattaa olla. Iberian niemimaan mittapuulla nimimaan luoteisosa on viileää ja kosteaa, mikä tekee homeherkän Caiño Blancon viljelyn haastavaksi.

Lajikkeen aitoa kuriositeettiarvo kuvaan sen vuoden 2008 viljelyala. Espanjan eli Galician viljelyala oli 58 hehtaaria. Portugalin viljelyala oli puolestaan vain seitsemän (7) hehtaaria. Lajike kypsyy myöhään joten rypäleiden sokeripitoisuus ja siten viinien etanolipitoisuus nousee suhteellisen korkeaksi. Myöhäisestä kypsymisestä huolimatta hapokkuus ja katkeroainemainen vihreys ovat viinien tunnuspiirteitä. Lajike tuottaa maanläheisiä viinejä, joissa sopivassa maaperässä pitäisi korostua mineraalisten piirteiden.

Lajike on sallittu sekä Rias Baixasin ja Monterrein viineissä. Rias Baixasin O Rosalin ala-alueella Terras Gauda lisää lajiketta hieman Albariño-vetoisiin viineihinsä. Rypäleen synonyymejä ovat Cainho de Moreira ja Caiño Branco. Lajikeviinit ovat harvinaisia.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 13.6.2016.