Vaalea Baleaarien Mallorcan Giro Blancin, tai painomerkillä kirjoitettuna Giró Blancin, kirjallisuusmaininnan oikeuttaa, että tämä vanha lajike pelastettiin sukupuutolta yhden tarhan 200 köynnöksen voimalla viime vuosisadan lopulla. Toisaalta Robinson-Harding-Vouillamoz (2012) lajikeviinien potentiaalista laatu sävykkäillä aromeilla ja tammitukseen soveltuvana. Mutaatiot ovat tuoneet eri köynnösten rypäleisiin huomattavaa värivaihtelua, mistä kertoo lajikkeen synonyymi Giro Roz.

Köynnös vaatii pitkän kasvukasvukauden ja pienten paksukuoristen rypäleiden satoisuus on kohtuullista. Homeenkestävyys on melko hyvä. Viineissä oli hedelmien aromeja myös eksoottisina. Hapot ovat kuitenkin keskivoimakkaat, mikä nykyisellä viininvalmistuksella ei ole minkäänlainen ongelma. Säilyvyyttäkin pitäisi löytyä sekä täyteläisyyttä.

Lajikkeella pitäisi siis olla laatupainotteinen tulevaisuus Baleaareilla. Lajikkeen pelastaja Toini Gelabert tuotti kokeiluluvalla ensimmäisen kaupallisen lajikeviinin vuonna 1995. Lajike sallittiin virallisesti vuonna 2010 kymmenen vuoden lobbauksen jälkeen. Tosin lajikkeen viljelyala oli vielä vaatimaton kuusi (6) hehtaaria. Lajikkeen mahdollista näyttävämpää esiinmarssia saa odottaa vielä pitkään.

Mallorcan vaalealla Giró Blancilla ei ole sukulaisuutta Sardinian tummaan Girò-nimiseen lajikkeeseen.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 2.5.2016