Vaalea Robola on Länsi-Kreikan, mukaan lukien Korfu ja Kefalonia, arvostettu vaalea melko hapokkaita ja sitrusmaisia viinejä tuottava lajike. Viinit hapettuvat kuitenkin suhteellisen nopeasti, minkä vuoksi ne on odotusarvoisesti juotava mahdollisimman nuorina. Lajikkeen Länsi-Kreikkaan ja tarkemmin Joonianmeren ympäristöön keskittynyt viljely rajaa suomalaisesta näkökulmasta katsottuna viinit lähinnä turisteille. Lajikkeen Länsi-Kreikan viljelyala vuonna 2008 oli 276 hehtaaria. Lajiketta on alettu viljellä myös mantereen Peleponnesoksen niemimaalla.

Aikaisemman tarinankerronnan mukaan Robola olisi ollut sama kuin Adrianmeren pohjoisosan Ribolla Gialla ja siis peräisin Italiasta. Nykynäytön mukaan kyseessä on puhtaasti kreikkalainen lajike, jolla on sukulaisuussuhde paikallisten lajikkeiden Goustolidi ja Theaiko Mavro kanssa. Historiallisesti Kreikassa Robolalla on viitattu sekä vaaleista, pinkin väristä ja tummista rypäleistä valmistettuihin viineihin. Tässä yhteydessä Robola tarkoittaa vaalean kuorista versiota ja lajiketta. Pinkin värisen rypäleen Rombola Kokkianan sekä tummakuorisen Mavro Rombolan oletetaan nykykäsityksen mukaan kuitenkin olevan vaalean Robolan värimutaatioita.

Robola on elinvoimainen ja satoista, joten maaperän pitää olla niukkaravinteinen. Homeherkkyyden vuoksi rypäleet eivät sovellu kosteaan kasvuympäristöön mutta hyötyvät ylänköjen ja vuorenrinteiden tuottamasta viileydestä, joiden (emäspitoisesta) mineraalisuudesta viinit hyötyvät. Lajikkeella pitäisi olla Kreikassa myös tulevaisuus.

Robolan synonyymejä voivat olla Asporombola, Asprorobola, Asprorompola, Robbola, Robola Aspri, Robola Aspro, Robola Kerini, Robolla, Rombola, Rombola Aspri, Rompola ja Rompola Kerine. Nimen vaihteluissa kannattaa muistaa kyrillisten kirjainten translitterointiongelma latinalaisille kirjaimille.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 9.2.2016.