Tumma VRANAC on entisen Jugoslavian paikallinen lajike. Entiseen Jugoslaviaan viitataan etenkin anglosaksisessa kirjoittelussa nimellä Balkan. Suomalaisille lajikkeen kirjoitusasu on tutumpi Makedonian tasavallan mukaisella kirjoitusasulla nimellä VRANEC. Vranac tarkoittaa Syvän tummaa tai Mustaa oria viitaten viinien syvään väriin. Vranacilla on vanhempi-lapsi-suhde Zinfandeliin alias Tribidragiin. Erittäin todennäköisesti Tribidrag on Vranacin toinen vanhemmista.

Vranac korkeasatoinen lajike, joka silmikoi aikaisin mutta rypäleet kypsyvät suhteellisen aikaisin. Ohuet kuoret ovat suhteellisen homeherkkiä, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin ja kuiva. Viljelyä rajoittaa pakkas- ja hallaherkkyys. Hedelmien aromit ovat kirsikka- ja metsämarjalinjalla helposti siemenmäisyyden ja vihreän katkeroainemaisen yrttimäisyyden voimistamana. Lajike sopii tammitukseen mikä korostaa pippurimaista maustemaisuutta ja hiilimäisyyttä. Maanläheisyyttäkin yleensä löytyy. Reilut tanniinit antavat säilytyskelpoisuutta. Eleganssia punaviineistä ei kuitenkaan kannata hakea.

Lajike on suhteellisen vanha, jonka on voitu kirjallisuusmainintojen avulla todistaa vanhempi-lapsi-suhteen perusteella vanhaan Tribidrag-lajikkeeseen. Lajikkeen viljely on historiallisesti keskittynyt Montenegroon ja sen ympäristöön Bosnia-Herzegovinassa ja Kroatiassa. Vuonna 2008 lajikkeen viljelyala Kroatian eteläosissa oli 390 hehtaaria.

Sosialismin aikana lajike vietiin Makedoniaan, jonka lajikeviinien kautta suomalaiset ovat päässeet rypäleeseen. Viinien myyntivalttina on ollut kohtuullinen hinta ja hintaluokassa reilu potku. Reaalisosialismin peruina myöskään viininviljelyssä ei satsattu alkuperäluokituksiin eikä lajikkeiden ilmoittamiseen vaan volyymituotantoon laatuviinien asemesta, joten parhaiden kloonien tutkimiseen ei panostettu.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 30.1.2016.