Tumma Callet on Espanjan Baleaarien Mallorcan paikallinen kotoperäinen lajike, josta on (aikaisemmin) valmistettu lähinnä roseita. Vuonna 2008 rypäleen virallinen viljelyala oli vaatimattomat 176 hehtaaria, sama kuin vuonna 2004. Monesti viinitarhoilla on kuitenkin seassa myös Fogoneu-lajiketta, joten viljelyala on todennäköisesti yläkanttiin. Lajike on luontaisesti pienisatoinen, mikä auttaa huippuviinimarkkinoille pyrkimistä modernin valmistustekniikan ohella. Aikaisemmin lajike ei ole ollut erityisen arvostettu. Lajikkeen vanhemmat ovat todennäköisesti Fogoneu sekä väistynyt Callet Cas Concos. Nykyisin rypäleestä valmistetaan yhä useammin suhteellisen nuorena juotavia punaviinejä.

Viinit kestävät melko hyvin tammitusta. Kurissa pidettyjen satojen avittamana (vulkaaninen) maaperävetoisuus sekä yleensä parfyyminen orvokkimaisen ja/tai kielomainen kukkainen aromikkuus korostuvat. Selvät identifioitavat ominaisaromit kuitenkin yleensä puuttuvat viineistä. Lajike on luontaisesti keskihapokas ja kurissa pidetyt sadot tuovat riittävästi riittävän kypsiä tanniineja. Pitkään varastointiin viinit eivät sovellu. Aikaisemmin lajikkeesta siis valmistettiin turistien volyymiroseita, mikä kertoo sen vähäisestä arvostuksesta. Beleaarien katalaania muistuttavalla murteella callet tarkoittaa mustaa, joten nimi liioittelee rypäleen antamaa tavaraa viiniin. Viinit ovat helposti rustiikkeja.

Lajike nousi viininharrastajien tietoisuuteen vuosituhansien vaihteessa etenkin Parkerin ylistämän tuottajan An Negran (Anima Negran) ansiosta. Yleensä Mallorcan viinit ovat sekoitteita paikallisista lajikkeista, mutta myös kansainvälisiä lajikkeita käytetään. Erityksissä olevassa saaristossa riittää paikallisia lajikkeita. Katso Nautiskelijan arvioimat Mallorcan viinit. Ne antavat osviittaa laatupainotteisten Callet-viinien ja yleensä Mallorcan – alueen ulkopuolella harvinaisten – viinien ominaisuuksista.

Mallorcan paikallisella Callet-lajikkeella ei ole synonyymejä. Jenkit avittaman alkuhypetyksen jälkeen innostus lajiketta kohtaan ei ole lisääntynyt.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu päivitetty 22.8.2018