Bordeaux’n kaupungista etelään sijaitsee Graves’in viinialue. Käytännössä kaupungin esikaupunkialueella sijaitsee laadukkaimpien viinien tuotantoalue Pessac-Leognan. Alueen viinit luokiteltiin virallisesti 1959 ja työ käynnistettiin jo vuonna 1953. Luokittelemista helpotti, että viinejä ei pantu paremmuusjärjestykseen. Luokitellulla tilalla voi olla joko puna- tai valkoviini, tai molemmat. Tiloja on luokituksessa vain 16 kappaletta. Aikaisemmin ainoastaan Ch. Haut-Brion oli luokiteltu ja suoraan vuoden 1855 Medocin viinien ykkösluokkaan, tosin ainoana Graves’in viininä. Olemukseltaan alueen Cabernet Sauvignon –vetoisia punaviinejä voi pitää Medocin tyylisinä ja pääsääntöisesti niihin sopii Vasemman rannan vuosikertakuvaukset. Graves’in alueen voi ajatella sijaitsevan myös Vasemmalla rannalla, tosin ei merenlahti Gironden vaan siihen laskevan joen Garonnen vasemmalla rannalla.

Graves’in laadukkaimpien puna- ja valkoviinien, ja esimerkiksi kaikkien luokiteltujen viinien, alkuperämerkinnäksi tuli vuonna 1987 Pessac-Leognan, jota sai käyttää satovuodesta 1986 lähtien. Luokituksen nimi pitäisi nykyisin ollakin Pessac-Leognanin luokitus. Vuonna 2004 Pessac-Leognanin tummien rypäleiden viljelyala oli 1300 hehtaaria sekä vaaleiden rypäleiden 260 hehtaaria. Pessac-Leognanin eteläpuolella sijaitsee huomattavasti suurempi Graves’in alkuperämerkintä.

Graves tarkoittaa soraa ja yleensä alueen viineissä on selvä maaperä, joka kehittää helposti vaikeasti lähestyttäviä piirteitä. Yleensä punaviineissä korostuu lisäksi voimakkaat yrttimäiset katkeroaineet sekä kirpeys. Pienestä tuotannostaan huolimatta Pessac-Leognanin valkoviinit ovat saaneet mainetta säilyvyydestään, jota auttaa yleensä tunnuspiirteenä oleva selvä, ja huippuviineissä voimakas, tammitus.

Domaine Clarence Dillon on laatuviinien valtias Graves’ssa. Vuodesta 1983 lähtien Clarence Dillon on omistanut alueen kirkkaimmat tähdet Chx Haut-Brionin sekä La Mission-Haut-Brion. Haut-Brionin Clarence Dillon hankki vuonna 1983. Kumpikin viini valmistetaan nykyisin samassa viininvalmistamossa. Lisäksi yhtiöön kuuluvat La Tour-Haut-Brion and Laville-Haut-Brion, jota voi pitää La Mission-Haut-Brionin valkoviininä. Huipputuottaja on myös Domaine de Chevalier. Lurtonin tilat Chx Couhins sekä Couhins-Lurton ovat saaneet mainetta reilusti tammitetuilla Sauvignon Blanc-viineillään.

Graves’in ja Pessac-Leognanin valkoviinit ovat kuivia. Graves’in alueella sijaitsee myös makeita valkoviinejä tuottava Sauternes. Nautiskelija jättää sekaannusten välttämiseksi Sauternes pääalueen Graves’in mainitsematta Sauternes-viinien alue-erittelyssä.

 

Graves’in (Pessac-Leognanin) vuoden 1959 luokituksen tilat
Tilan nimi Sijaintikunta

Puna- ja valkoviini

Château Bouscaut Cadaujac
Château Carbonnieux Léognan
Domaine de Chevalier Léognan
Château Haut-Brion Pessac
(Valkoviini liitetty mukaan vuonna 1960)
Château Malartic-Lagravière Léognan
Château Olivier Léognan
Château La Tour-Martillac Martillac

Punaviini

Château de Fieuzal Léognan
Château Haut-Bailly Léognan
Château La Mission-Haut-Brion Talence
Château Pape-Clément Pessac
Château Smith-Haut-Lafitte Martillac
Château La Tour-Haut-Brion Talence

Valkoviini

Château Couhins Villenave d’Ornon
Château Couhins-Lurton Villenave d’Ornon
Château Laville-Haut-Brion Talence

 

Katso tietokannan Graves’in viiniarviot

Sivu tehty 30.4.2007.