Bordeaux’n Sauternes’n jalohomeiset makeat valkoviinit luokiteltiin Médocin punaviinien ohella Pariisin vuoden 1855 maailmannäyttelyyn. Luokitus on käytännössä kolmiportainen, tosin muiden yläpuolella (Premier Cru Supérieur) on vain yksi tuottaja Chateau d’Yquem. Se on kuulunut vuodesta 2004 lähtien luksuskonserni LVMH:n suurimmalle omistajalle ja pääjohtajalle, miljardööri Bernard Arnault’lle. d’Yquemin jälkeen on ensimmäinen kasvuluokka (Premier Cru) sekä toinen kasvuluokka (Deuxième Cru).

Sauternes sekä myös omaan alkuperämerkintään oikeutettu Barsac sekä kolme muuta kuntaa Preignac, Bommes ja Fragues sijaitsevat Bordeaux eteläosassa Graves’n alueella Garonne-joen sekä sen sivujoen Cironin välissä. Vuonna 2004 Sauternes’n alkuperämerkinnän viljelyalue oli 1700 hehtaaria sekä Barsac-alkuperämerkinnän 540 hehtaaria. Pääsääntöisesti alkuperämerkintä on pulloissa Barsacin tuottajillakin helpon tunnistettavuuden vuoksi Sauternes. Jalohomeen (Botrytis cinerea) hyödyllisen muodon kehittyminen edellyttää aamukosteutta sekä päivällä kuivaa ja aurinkoista säätä, jotta Botrytis cinerean negatiivinen muoto harmaahome ei ala tuhota terttuja.

Toisen maailman sodan jälkeisinä vuosikymmeninä makeiden viinien suosio väheni, mikä näkyi tuottajien ahdinkona sekä laadun lipsumisina. 1980-luvulta lähtien hintojen noustessa tuottajat ovat investoineet tuotantovälineisiin ja positiivinen laatukierre on jatkunut. Jalohomeisten viinien tuottamien on kallista epävarmojen satojen, alhaisten hehtaarisatojen (tyypillisesti alle 20 hl/ha) sekä kalliiden poimintakustannusten vuoksi. Poimijat pitää kauan varattuna kun laatuviineissä he joutuvat käymään samat köynnökset monien viikkojen aikana useita kertoja läpi sekä poimimaan (parhaimmilla tuottajilla) vain jalohomeen kutistamat rypäleet tai volyymipainotteisemmilla tuottajilla jalohomeen riittävästi kutistamat kokonaiset rypäletertut.

Luokituksesta puuttuvia nykyisin merkittäviä ovat mm. Chx Bastor-Lamontage, de Fargues, Gilette ja Raymond-Lafon. Bordeaux’n vastaavan laatutason punaviineihin verrattuna Sauternes-viinit ovat kohtuuhintaisia sekä yleensä jalohomeisina vuosina hyvin 10-20 vuotta.

 

Tilan nimi Sijaintikunta

PREMIER CRU SUPÉRIEUR Superior First Growth
Château d'Yquem Sauternes

PREMIERS CRUS First Growths
Château La Tour Blanche Bommes
Château Lafaurie-Peyraguey Bommes
Château Clos Haut-Peyraguey Bommes
Château de Rayne-Vigneau Bommes
Château Suduiraut Preignac
Château Coutet Barsac
Château Climens Barsac
Château Guiraud Sauternes
Château Rieussec Fargues
Château Rabaud-Promis Bommes
Château Sigalas-Rabaud Bommes

DEUXIÈMES CRUS Second Growths
Château de Myrat Barsac
Château Doisy Daene Barsac
Château Doisy-Dubroca Barsac
Château Doisy-Vedrines Barsac
Château d'Arche Sauternes
Château Filhot Sauternes
Château Broustet Barsac
Château Nairac Barsac
Château Caillou Barsac
Château Suau Barsac
Château de Malle Preignac
Château Romer; alkup. Ch. Romer du Hayot Fargues
Château Lamothe Sauternes

 

Sivu tehty 22.4.2007