Bordeaux’n nimi yhdistetään kirjallisuudessa maailman pitkäikäisimpiin (kalleimpiin) punaviineihin. Nyrkkisääntönä voi muistaa, että Bordeaux’n alueen viininviljelyala on noin 120 000 hehtaaria (vuonna 2002) ja tuotanto noin kuusi miljoonaa hehtolitraa tai litroina 600 miljoonaa. Bordeaux alueen osuus reilu kymmenesosa Ranskan viinintuotannosta sekä hieman suurempi osuus köynnösalasta.

Alueeseen yhdistetään kypsytystä vaativa Cabernet Sauvignon –lajike, mutta viljellyin lajike on nuorena juotavia viinejä tuottaa Merlot Entre-deux-Mersissa ja Oikealla rannalla. Katso alueen rypäleistä tummat lajikkeet (Porvoon tumma sekoite) ja vaaleat lajikkeet (Porvoon vaalea sekoite.) Nykyisin alueen kahdesta vaaleasta maailmanmatkaajasta Sauvignon Blanc ja arvostetumpi myös maailmalla, toisaalta alueen viljellyin vaalea lajike on Semillon. Jälkimmäinen soveltuu erinomaisesti jalohomeviinien tuotantoon.

Oikealla ja rannalla tarkoitetaan laatuviinejä painottavissa yhteyksissä Libournen aluetta sekä Médocin aluetta (ml. Graves, jossa suhteessa reilusti tanniinista Cabernet Sauvignonia). Bordeaux’n viinialue sijaitsee Gironden departementissa. Pohjoispuolella ovat Gognacin alueen Charente-Maritimen ja Charenten departementit. Bordeaux’n alueeseen - tai Nautiskelijalla suomalaisittain ilman kielioppiongelmia Porvooseen – yhdistetään kolme vesistöä: merenlahti Gironde sekä siihen laskevat kaksi jokea, pohjoisempi Dordogne ja eteläisempi Garonne. Dordognen Oikealla rannalla on Libournen alue (ranskaksi ja engl. Libournais, joka lausutaan suunnilleen lib(o)urne) sekä Garonnen ja Gironden Vasemmalla rannalla Graves ja etenkin Médoc. Vastaavalla tavalla alueet voidaan jakaa länteen ja itään sekä näiden välissä sijaitsevaan volyymiviinialue Entre-deux-Mersiin.

Ensimmäiset Bordeaux’n alkuperämerkinnät luotiin 11.9.1936 ja varsinainen Bordeaux’n alkuperämerkintä 14.11.1936 (moneen muun alkuperämerkinnän ohessa). Viimeisin säädösmuutos oli Graves’n laadukkaimmat viinit sisältävä Pessac-Leognan 9.9.1987. Hieman laskentatavasta riippuu kuinka monta alkuperämerkintää Porvoossa on, mutta yleensä mainitaan luku 57. Alla olevassa INAO:n sivuilta (päivitetty 8/2000) poimitussa listassa niitä on 47, jos mukaan ei lasketa niitä 37 kuntaa, jotka saavat laittaa nimensä Premières Côtes de Bordeaux –alkuperämerkinnän perään. Alkuperämerkintöjen määrä riippuu siis laskutavasta ja käsitelläänkö valko- ja punaviinit eri alkuperämerkintöinä, vaikka ne tulevat samalta alueelta.

BORDEAUX’N ALUEJAOTTELU (Nautiskelijalla). (Linkkiä klikkaamalla saa tulosteen arvioituja viinejä):

BORDEAUX’n alueen kattavat alkuperämerkinnät (AC)
Bordeaux
Bordeaux Supérieur
Bordeaux Clairet
Bordeaux Rosé
Crémant de Bordeaux (tai väistyvä Bordeaux Mousseux)

VASEN RANTA (Rive Gauche (ransk.) tai Left Bank (engl.)
Médoc
Médoc (Aikaisemmin käytetty myös nimeä Bas-Médoc suomennettuna Ala-Médoc vastakohtana laadukkaammalla Ylä-Médocille)
Haut-Medoc
Haut-Médoc
Listrac-Médoc
Margaux
Moulis tai (tarkemmin myyvää aluetta ilmaiseva) Moulis-en-Médoc
Pauillac
Saint-Estèphe
Saint-Julien
Graves
Cérons (myydään yleensä Graves’n luokituksella)
Graves
Graves Supérieur
Pessac-Léognan

OIKEA RANTA (Rive Droite (ransk.) tai Right Bank (engl.))
Bourg et Blaye (Yleensä tätä ei käytetä Gironden itäpuolella sijaitsevan laajemman alueen nimenä.)
Blaye
Côtes de Bourg tai Bourgeais
Côtes de Blaye
Premières Côtes de Blaye
Libourne (suomennettuna) (Libournais ranskaksi ja englanniksi sekä myös Alkon käyttämänä.)
Côtes de Castillon
Bordeaux Côtes de Francs
Côtes Canon Fronsac tai Canon Fronsac
Fronsac
Lalande de Pomerol (Nautiskelijalla myös väliviivoilla Lalande-de-Pomerol)
Lussac-Saint-Emilion
Montagne-Saint-Emilion
Néac (kuriositeetti luotu 8.12.1936 ja viinit ovat nykyisin Lalande-de-Pomerol AC)
Pomerol
Puisseguin-Saint-Emilion
Saint-Emilion
Saint-Emilion Grand Cru
Saint-Georges-Saint-Emilion

ENTRE-DEUX-MERS
Bordeaux Haut-Benauge
Cadillac
Côtes de Bordeaux Saint-Macaire
Entre-deux-Mers-Haut-Benauge
Entre-deux-Mers
Graves de Vayres
Loupiac
Premières Côtes de Bordeaux pelkästään
tai yhdistettynä alkuperää ilmaiseviin seuraaviin 37 kuntaan: Bassens, Carbon blanc, Lormont, Cenon, Floirac, Bouliac, Carignan, Latresne, Cenac, Camblanes, Quinsac, Cambes, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Haux, Tabanac, Baurech, Le Tourne, Langoiran, Capian, Lestiac, Paillet, Villenave de Rions, Cardan, Rions, Laroque, Béguey, Omet, Donzac, Cadillac, Monprimblanc, Gabarnac, Semens, Verdelais, Saint-Maixant, Sainte-Eulalie, Saint-Germain-de-Graves tai Yvrac.
Sainte-Croix-du-Mont
Sainte-Foy Bordeaux

SAUTERNES (sijainniltaan Graves’ssa)
Barsac (voi käyttää myös Sauternes AC:ta)
Sauternes
(Kunnat Bommes, Fargues, Preignac ja Sauternes sekä viidentenä Barsacin kunta.)

 

Lisäksi luotiin rypäleiden puristejätteestä tislattua viinaa varten 5.8.1974 alkuperämerkintä Fine Bordeaux.

Laadukkaimpia (eli kalleimpia) kuivia viinejä alkuperämerkintöjä ovat Haut-Médocissa Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe ja Saint-Julien; Graves’ssa Pessac-Leognan sekä Oikealla Rannalla Pomerol; ja Saint-Emilion Grand Cru; sekä makeita viinejä Sauternes. Artikkelin loppu

Sivu tehty 22.11.2004