Italian Friulin Picolit-lajikkeen maine on perustunut enemmän onnistuneeseen markkinointiin kuin lajikkeen luontaiseen laatuun. Viinit ovat kalliita ja vaikeasti saatavia. Lajikkeesta valmistetut viinit ovat lähempänä puolimakeita kuin makeita. Aikaisemmin ne valmistettiin kuivatuista rypäleistä, mutta nykyisin myöhään korjattujen rypäleiden käyttö on yleistynyt. Italialaiset kuvaisivat viinin tyyliä vino da meditazione, ennemmin kuin makea tai jälkiruokaviini.
Lajike tuottaa poikkeuksellisen alhaiset hehtaarisadot kukkien heikon pölyttymisen vuoksi, mikä osaltaan selittää viinien korkeaa hintaa ja vaikeaa saatavuutta. Lajikkeen nimen pohjana ovat terttujen pienet (piccolo) rypälemäärät ja aiemmin sen nimenä oli Piccolit ja Piccolito.
Lajikkeen aromeja ovat
parfyymiset kukat, persikkaiset ja aprikoosiset hedelmät sekä mahdolliset tammijohdannaiset aromit tynnyrikypsytetyissä viineissä. Lajike antaa viiniin helposti
katkeroaineita.
Laatupotentiaali hyvä. Koska viinien tyyli on pääosin välimakeaa, ovat muut seikat ratkaisevia viinin lopullisessa laadussa.