Falanghina, tai tarkennettuna Falanghina Greco, on lähinnä Etelä-Italian Campanian vaalea lajike, joka välillä kuolii lähes sukupuuttoon. Sitä on todennäköisesti (tai lajikkeen esi-isiä) käytetty erään Rooman valtakunnan kuuluisamman viinin Falernolaisen (Falernum) valmistuksessa. Nykyaikana sen todennäköisin, joskin suomalaisille harvinainen lähde on ollut vaalea Lachryma Christi del Vesuvio, jossa se on ollut sekoiterypäleenä yhdessä Coda di Volpen, Verdicchion ja Greco Biancon kanssa.

Lajikkeen tunnusaromeina voi pitää yrttijohdannaisia aromeja sekä kuivattuja sekahedelmiä ja tammitettuna hunajamaisuutta. Hapokkuus on kohtuullista ja ilmaston vuoksi etanolia riittää. Ainakin Viking Linen myymässä Feudi di San Gregorion Falanghinassa IGT-luokituksella riittää tammivetoisia aromeja reilulla hunajalla. Tämä viini muuttui, nykyviiniksi erittäin harvinaisesti, pitkällä hapettamisella epämiellyttäksi.

Viinien laatupotentiaali hyvä.

Calabriassa lajikkeen synonyyminä on Bianca Zita. Artikkelin loppu