Australiassa Chardonnay oli niukkuushyödyke kun siitä tuli kansainvälinen myyvä muotirypäle. Vastaavasti vähemmän muodikasta ja tuotantokustannuksiltaan edullisempaa Semillonia oli runsaasti tarjolla. Australian lämpimässä ilmastossa nämä sopivat yhteen ja rakenteeltaan viineistä pitäisi tulla öljymäisen pyöreitä. Yleensä Semillon on kuitenkin suhteellisen niukka-arominen sitrusvetoisella tyylillä, vaikka soveltuukin tammitukseen. Semillon tarjoaa yleensä sekoitteeseen luontaista hapokkuutta sekä iän myötä maanläheistä vahamaisuutta. Sekoitussuhteesta riippuu kuinka paljon Chardonnayn ominaispiirteitä on lopullisessa viinissä. Vaikka sekoitteen nimessä on Australia, voi viini tulla myös muualta, jos Semillonia tai Sauvignon Blancia on sekoitettua eurooppalaisittain vakiintumattomalla tavalla.

Nautiskelijalla Australian vaalea sekoite tarkoittaa Porvoon vaalean sekoiteen Semillonin ja/tai Sauvignon Blancin yhdistämistä lähinnä Chardonnayhin, mutta myös muihin rypäleisiin eikä sekoite saa olla vakiintunut ilmaisemaan eurooppalaisten alueiden sekoitteita. Termiin liittymätön on puolestaan jo vakiintunut Porvoon vaalea sekoite, jossa Sauvignon Blanc on Semillonin kumppanina, mutta ei missään nimessä Chardonnay. Pääsääntöisesti viinit on suunniteltu mahdollisimman nuorena juotaviksi.

Aromeissa yhdistyy yleensä (tuleentumattomana poimitun) Semillonin sitrusmainen kirpeys sekä Chardonnayn kypsän eksoottiset aromit. Tehoviljellyissä viineissä löytyy yhä useammin päärynää. Öljymäistä pyöreyttä on aikaisemmin riittänyt. Kukkamainen ja yrttimäinen aromikkuus on yleistä, etenkin Sauvignon Blancin ja Chardonnayn sekoitteissa. Kolmannella vuosituhannella aromit ovat pääsääntöisesti ihmisen rakentamia modernilla manipuloivalla valmistustekniikalla sekä aromaattisilla hiivoilla yleensä vielä ilman lisäarvoa tuottavaa tammea.

Australian vaalea sekoitteen viinit myydään kohtuullisen hinnan avittamana, ja hinnan noustessa Semillonin osuus vähenee kunnes se hinnakkaimmissa valkoviineissä on jätetty kokonaan pois. Kalliimpi Chardonnay parantaa viinien aromikuutta ja voimistaa suuntuntumaa. Semillonia voi pitää Australian volyymilajikkeena ja köynnösten tuottavuudesta pidetään huolta, mikä puolestaan maistuu viinien laadussa. Pelkät Semillon viinit eivät ole enää myyviä.

Nautiskelijan arvioimat Australian vaalean sekoitteen viinit.

Sekoiteviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016 ja edeltävän kerran 3.3.2009.