Riojan päärypäle on Tempranillo, tosin ei säännösten pakottamana, mutta nykyisin de facto –pakollisena. Koska EU:ssa lajikemerkintä edellyttää 85 % nimettyä lajiketta, on Riojan viinien luokitteleminen Tempranillo-viineiksi virallisesti ongelmallista vaikka käytännössä ne ovat ominaisuuksiensa puolesta niitä.

Riojan dominoiva lajike on siis Tempranillo, ja lisäksi kolme muuta lajiketta ovat Grenache alias Garnacha, Morrastel alias Graciano sekä Carignan alias Mazuelo. Tämä on myös lajikkeiden potentiaalinen laatujärjestys. Harvinaisin on Graciano. Sekoitteen ominaipiirteet antavat siis Tempranillo ja vähäisemmässä määrin Grenache.

Rioja on Atlantin vaikutusalueella, ja vuoristossa vuosittaiset säävaihtelut ovat suuria. Heikot säät aiheuttavat säilyvyydelle ongelmia ja silloin yleisempiä ovat lyhintä tuottajan säilytysaikaa edellyttävät pelkät DOCa-viinit sekä Crianza-viinit. Reserva- ja Gran Reserva -viineissä voimistuvat toffeiset, suklaiset, savuiset ja mausteiset aromit sekä maaperä. Rypäleiden kypsyysasteesta ja laatutasosta riippuu ovatko aromit vadelmaisia ja tumman kirsikkaisia vai enemmän kirpeitä metsämarjoja muistuttavia. Reilut hapot kuuluvat Riojan olemukseen.

Nautiskelijan arvioimia sekoitteesta valmistettuja Riojan punaviinejä.

Viinien potentiaalinen laatu on Tempranillon tyyliin kiitettävä. Laadun ja etenkin säilytyspotenitaalin noustessa oletusarvoisesti lisääntyy Tempranillon osuus. Artikkelin loppu