VERDECA on ollut etenkin Etelä-Italian Apulian vaalea volyymilajike. Viinit edustavat italialaisten arvostamaa suhteellisen neutraalia, nuorena juotavaa ja ‒ kuuman ilmaston huomioiden ‒ riittävän hapokasta tyyliä. Viinien olemus on helposti rustiikki. Puhtaita lajikeviinejä ei yleensä myydä. Viinit on suunniteltu mahdollisimman nuorena juotavaksi. säilyvät. Aromit assosioituvat tuoreisin lehtiin ja lehtometsän aluskasvillisuuteen sekä yrtteihin Mahdolliset hedelmän aromit ovat päärynä-omenalinjalla. Koska lajiketta on paljastunut geenitutkimuksella viljeltävän myös Kreikassa, on Kreikka mahdollinen lajikkeen kotiseutu, josta se on kulkeutunut Etelä-Italiaan.

Vuoden 2000 Italian rypälealalaskennassa lajikkeen viljelyala oli 2265 hehtaaria. 30 vuotta aikaisemmin lajikkeen viljelyala oli vielä 8000 hehtaaria. Lajikkeen suosion väheneminen on huomattava ja rypäleen suosion hiipuminen on jatkunut kolmannella vuosituhannella. Laatupainoisempia viinejä tuottava lajike esiintyy Kreikan Peloponnesoksen niemimaalla sekä Joonianmeren saarilla. Kreikassa lajikkeen nimenä on LAGORTHI. Kreikassa lajikkeen suhteellisen marginaalinen viljely keskittyy vuorien rinteiden korkeammille tarhoille, jolloin viinien hapokkuus on Apulian viinejä selvempää. Suhteellisen neutraaleja viinejä tuottava lajikkeena Verdeca oli aikaisemmin oivallinen vermuttiteollisuuden raaka-aine.

Verdecan synonyymejä ovat Alvino Verde, Verdera, Verdicchio Femmina, Verdisco Bianco, Verdone ja Vino Verde. Lajikeviinejä Nautiskelijan viiniarvioiden joukossa ei ole.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 12.7.2016.