Nuragus on vaalea Italian Sardinian saareen yhdistettävä vanha elinvoimainen ja satoisa lajike. Lajiketta viljellään Sardinian eteläosassa ja lansiosassa. Nimekkäimpänä viininä esiintyy Nuragus di Gagliari DOC lajikkeen pääasillaisen viljelyalueen mukaisesti. Sardinian Nuraguksen viljelyala oli vuonna 2000 3272 hehtaaria ja suunta ollut jyrkästikin laskeva. Lajiketta hyödynnettään myös vermutin ja kuohuviinin tuotannossa.

Viinien laadun kuvaavat lajikkeen synonyymit Axina ’e Pòberus, joka kääntyy ’Köyhän rypäleet’, sekä Axina Scacciadeppidus, joka kääntyy ’Velat maksavat rypäleet’. Lajikkeen muut synonyymit ovat Abbondosa ja Preni Tineddus. Nuragus-johdannaiset nimet ovat kuitenkin eri lajikkeita ja viljelyn osalta sukupuuttoon kuoleita. Nuraguksen synonyymejä ei ole Nuragus Arrubiu eikä Nuragus Moscabeddu. Jälkimmäisen synonyymejä ovat lisäksi olleet Nuragus Rosso Rompizzolla ja Nuragus Moscatello.

Viinit hapettuvat helposti. Nykytekniikalla saadaan nuorena juotavaa hedelmäistä, riittävän hapokasta sekä, italialaistyylisesti, melko neutraaliaromista valkoviiniä. Omenajohdannaiset ja mäskimäiset aromitpitäisi löytyy iän myötä katkeroaineet helposti korostuvat. Jos sadot pidettään kurissa niin maanläheisyyttä pitäisi löytyä. Volyymirypäleen viinistä ei kuitenkaan kannata odottaa tyylikkyyttä.

Argiolaksen lajikeviini oli saatavilla vuosituhannen alussa myös Alkossa.

Viinin laatupotentiaali    HYVÄ. Kirjallisuuden perusteella Nautiskelija laatuluokitus voi olla normaalia optimisempi.

Sivu päivitetty 30.1.2016.