Unkarilainen vaalea Irsai Oliver, tai painomerkillä Irsai Olivér, on muskatellimaista aromikkuutta tuottava volyymilajike, jota käytettiin alun perin syötävänä rypäleenä 1980-luvulle saakka. Vuonna 2008 viinintuotantoa varten Unkarin lajikkeen rypäleviljelmät olivat 997 hehtaaria. Laadukkaimmat tulokset rypäle antaa Unkarin viileämmillä alueilla. Köynnöksellä on kuitenkin heikko kylmänkestävyys.

Irsay Oliver on vuoden 1930 risteytys vanhempinaan paikalliset Pozsonyi Feher sekä Csaba Gyöngye kätilönään Pál Kocsis. Suomeksi rypäleiden nimet ovat Bratislavan vaalea ja Csaban Helmi. Bratislavan Helmeä ei viljellä enää. Rypäle kehitettiin syötäväksi rypäleeksi. Se rekisteröitiin viinirypäleeksi vuonna 1975. Unkarin lisäksi rypälettä viljellään naapurimaissa Tsekissä ja Slovakissa. Slovakin viljelmät olivat vuonna 2009 460 hehtaaria ja Tsekin Määrin (Morava) viljelmät 60 hehtaaria. Satunnaista rypäleen pienviljelyä on muualla Keski-Euroopassa.

Mahdollisimman nuorina nuoruuden hedelmäisinä juotavat viinit ovat yleensä kohtuuhappoisia parfyymisen kukkamaisilla ja hedelmäisillä aromeilla suhteellisen mutkattomina. aromiassosiaatioiden pitäisi tulla miedompiin Muskattelli-viineihein. Laatupainotteisiin viineihin Irsai Oliver tarvitsee täydennyksenä korkeamman laatupotentiaalin lajikkeita.

Irsai Oliver –lajikkeen synonyymejä ovat Irsay Oliver, Irsay Oliver Muskotaly, Muscat Oliver ja Oliver Irsay.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 7.9.2018.