Fernão Pires, alias Maria Gomez Bairradassa, on mukautuva suurituottoinen volyymiviinien lajike. Se on Portugalin viljellyin vaalea lajike. Vuonna 2010 sen viljelyala oli 16800 hehtaaria. Viljelmien pääpaino on Ribatejossa alias Tejossa sekä Bairradassa mutta sitä viljellään muillakin eteläisillä alueilla sekä myös Dourossa. Portugalilaisista vaaleista lajikkeista poiketen Fernão Pires on saanut pienoista suosiota Etelä-Afrikassa sekä vaatimatonta suosiota Kaliforniassa ja Australiassa.

Lajikkeen korkeita satoja ja suosiota turvaa rypäleiden aikainen kypsyminen sekä aikainen silmikointi, joista on aavikko-olosuhteissa hyötyä. Köynnöksen rehevyyden kurissa pitämiseksi köynnöksen pitää leikata pieniksi. Rypäleet ovat pieniä ja ohutkuorisia. Kuivuttaa köynnös kestää kuitenkin heikosti. Aromeja voi kuivata positiivisesti laakerinlehtimäisen yrttimäisiksi ja kukkamaisiksi tai vaihtoehtoisesti vihannesmaisiksi ja lehtimäisiksi. Maanläheisyys kehittää maustemaisuutta, etenkin lyhyellä säilytyksellä. Viinit kestävät säilytystä heikosti, mikä jakaa käsityksestä lajikkeen laatupotentiaalista.

Rypäleet pitää kerätä suhteellisen aikaisin riittävän hapokkuuden turvaamiseksi. Varhain kerätyistä rypäleistä valmistetun viinin ongelmaksi muodostuu helposti vihreät katkeroaineet ja kotamainen kovuus, mikä helposti korostuu iän myötä. Portugalilaisittain rypäleet tuottavat kuitenkin suhteellisen aromikkaita viinejä, etenkin moderneilla valmistusmenetelmillä. Lajike soveltuu tammitukseen. Varhain kerätty lajike on suhteellisen neutraalia kirpeän hedelmäisenä ja soveltuu kuohuviinien valmistukseen.

Sekoitepainotteisessa Portugalissa Nautiskelijalla Fernão Pires sisältyy Portugalin vaalean sekoitteen. Portugalin vaaleat lajikkeet, mukaan lukien Fernão Pires, täydentävät toisiaan viinien laatua parantavasti. Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä Alkosta oli saatavilla lajikeviinejä, mutta nykyisin ne näyttävät olevan suhteellisen harvinaisia.

Synonyymejä Fernão Pirão, Fernão Pires de Beco, Gaeiro, Galeiro, Maria Gomez ja Molinha.

Viinien laatupotentiaali   TYYDYTTÄVÄ   tammitettuna ja konsentroituneena hyvä.

Sivu päivitetty viimeksi 18.10.2015 ja edellisen kerran 10.3.2009.