Valkoviinien ja monien vaaleiden väkevien viinien aromeja ovat KIVIHEDELMÄT (kivelliset hedelmät tai virallisesti luumarjat), kuten persikka, tuore luumu ja APRIKOOSI, sekä erilaiset EKSOOTTISET HEDELMÄT, kuten banaani, GUAVA, LITSI ja mango. Selvää kirpeyttä ilmaisee sitruuna ja osittaista GREIPPI ja SITRUSHEDELMÄT sekä eksoottisista hedelmistä PASSION ja GRANAATTIOMENA. Limetti ilmaisee kirpeyttä, mutta myös parfyymisuutta. Assosiaatioon vaikuttaa ratkaisevasti aromien kypsyysaste. OMENA on (Nautiskelijalle) yleensä jonkinasteisesti negatiivinen ilmaus, ja hapettunut tai mäskinen omena selvästi negatiivinen. Negatiivista kovuutta supistavuutta tai katkeroaineita) indikoi OMENANKOTA. Omena on kuitenkin positiivisempi kuin yleensä tehoviljelyä indikoiva PÄÄRYNÄ. Italialaisiin (paikallisista lajikkeista) valkoviineihin assosioituu monesti päärynä ja laadukkaammissa viineissä omena. Päärynänkuori ilmaisee jonkinlaisia katkeroaineita ja kovuutta sekä vähentynyttä tyylikkyyttä. SIIDERIMÄINEN on yksiselitteisesti negatiivinen, liian suuria satoja tai yleensä vetisyyttä ja/tai keinotekoisuutta ilmaiseva sana. Huippuviinissä ei saisi olla oletusarvoisesti raakoihin hedelmiin viittaavia aromeja. Mutta ei myöskään liiallisen kypsyyteen tai hillomaisuuteen viittaavaa. Nuorissa laatuviineissä puolestaan pitää olla identifioitavia hedelmän ja marjojen aromeja. Hedelmien aromien muodostumisessa keskeistä on sopivasti valitut ja haluttuja aromeja tuottavat tai vähintään voimistavat hiivakannat. Valtaosa viineistä on nuoruuden hedelmäisiä ja suunniteltu mahdollisimman nuorena juotavaksi.