Nautiskelija ei ota kantaa viinin pisteytyksessä tai arvioinnissa viinin ulkonäköön eli väriin, kuten sen syvyyteen ja sävyyn, eikä lasissa erottuviin mahdollisiin kiintoaineisiin. Toimittaja usein kyllä tutkii usein ulkonäköä. Mikäli ulkonäössä on mahdollista virheellisyyttä ilmaisevia piirteitä, tulevat ne mainituksi tuoksun ja/tai maun yhteydessä, koska silloin niissä Nautiskelijan määritelmän mukaisesti pitää olla ongelmia. Mikäli lasissa näkyvät kiintoaineet tai muut sameutta aiheuttavat ominaisuudet eivät aiheuta puutteita tuoksuun ja/tai makuun, ei värin epäpuhtauksia silloin pidetä virheen merkkinä.

Tämä vuoksi esimerkiksi pieniä suolakiteitä muistuttava kiteytynyt kaliumbitartraatti eli VIINIKIVI ei ole virhe. Viinikiven (viinihapon kaliumsuolan) esiintymisellä ei ole mitään negatiivista vaikutusta tuoksuun tai makuun, päin vastoin sillä voi olla positiivisia vaikutuksia, sillä se indikoi viinin luonnonmukaisia valmistusmenetelmiä, eli tässä tapauksessa kylmästabiloinnin eli viinin nolla-asteeseen jäädyttämisen poisjättämistä.

Ulkonäön arvioimatta jättäminen perustuu rypälelajikkeiden hyvin erilaisten väriominaisuuksien lisäksi siihen laadun kannalta ratkaisevaan tekijään, että edullisiin viineihin olennaisesti kuuluva tehokas suodattaminen ja kirkastaminen heikentää voimakkaastikin viinin laatua, vaikka vähentääkin aistittavia virheitä sekä parantaa säilyvyyttä, eli viiniä voidaan vapaasti säilyttää ja kuljettaa kuumassa ja lämpötilaltaan vaihtelevissa olosuhteissa.

Huolellisella kellaritekniikalla laatuviinejä pystytään tuottamaan pelkästään kirkastamisella ja muilla valmistusteknisillä toimenpiteillä, jolloin viinien moniulotteisuus ja persoonallisuus säilyvät paremmin myös kuluttajalle asti. Volyymiviineissä tällaiset kustannuksia nostavat menetelmät eivät ole aina kaupallisesti mahdollisia.

Dekantoinnin haittapuoli

Vanhoissa viineissä kiintoaineet (sakka) ovat normaaleja ja huippuvanhoissa ulkonäkö on pakostakin ”rakeinen”. Vaikka valtaosa kirjoista ja viinivaikuttajista suosittaa dekantointia sakan eliminoimiseksi, kannattaa laatua arvostavan huomata, että pienoiset kiintoaineet korostavat suuntuntumaa ja aromeja. Nautiskelijan kriitikko on huomannut tämän ilmiön etenkin vanhoissa vuosikertaportviineissä kun sakka on jätetty pullon pohjalle ja avattua viiniä säilytettään sen päällä ja kaadetaan vähitellen lasiin. Dekantoinnilla saadaan kirkas viini, mutta konsentraation ja aromien kustannuksella.