Lattea on negatiivinen sana ja ilmaisee (pääsääntöisesti) riittämätöntä hapokkuutta. Modernit viinit eivät ole latteita ja satunnaisesti kuvauksissa voidaan viitata pienoiseen latteuteen. Sokeripitoiset sekä liian kypsät viinit aiheuttavat usein latteuden vaikutelman. Nykyisin lämpimän ilmaston viinejä pääsääntöisesti hapotetaan (lisätään viinihappoa ja/tai jätetään maitohappokäyminen väliin) raikkauden eli riittävän hapokkuuden saavuttamiseksi. Toisaalta happoja vieroksuvat arvostavat latteampia viinejä samoin kuin normaalisti välimakeita viinejä juovat. Alhaiset hapot korostavat pehmeyttä ja makeutta. Nautiskelijalla viinin olemukseen kuuluvat selvät hapot eli viini on positiivisessa mielessä hapokas. Viini on aina objektiivisesti hapanta latteudesta ja niukkahappoinen-luokittelusta huolimatta.