Kypsyydellä Nautiskelija tarkoittaa raakuuden vastakohtaa eli hedelmä ja marjat ovat kypsäaromisia vastakohtana raakojen hedelmien aromeille. Voimakkaat pistävät hapot ovat raakoja ja pehmeät hapot kypsiä. Hiotut ja pehmeät, vain normaalia niukkaa limakalvojen supistavuutta aiheuttavat (linkki)tanniinit, ovat kypsiä vastakohtana raaoille, tai viiniterminologiassa samaa tarkoittaville (linkki)vihreille tanniineille. Nautiskelija ei käytä kypsä-määrettä viinin kehitysastetta ilmaisemaan vaan vanha viini on tämän mukaan pitkälle kehittynyt tai (linkki)ikääntynyt. Kypsyyden käyttämistä viinin kehitysastetta kuvaamaan Nautiskelija välttää tulkintamahdollisuuksien minimoimiseksi, sillä laadun kannalta tärkeintä on happojen, tanniinien ja (hedelmän) aromien kypsyysaste, etenkin kun tuottajat ja jakeluporras pyrkivät nykyisin kaikin keinoin minimoimaan viinin varastointiajan. Ikääntynyt viini kyllä on monesti kypsää edellyttäen, että (linkki)hedelmäisyyttä on riittävästi tanniineja ja happoja peittämässä eli viini ei ole kuivunut.