Tumma Tannat-lajike yhdistetään (Ranskan) Baskimaahan. Ranskassa sitä viljellään maan lounaisosissa. Siitä (dominoivasti) valmistettu nimekkäin viini on Armagnacin naapurissa sijaitseva Madiran. Tannat - kuten nimi antaa olettaa – on voimakastanniininen. Viinien tanniinien kesyttäminen vaatii tynnyrikypsytystä sekä laadukkaimmissa viineissä myös pitempää varastointia tai vaihtoehtoisesti edullisempaa mikrohapettamista, jonka madiranilainen Patrick Ducourneau lanseerasi vuonna 1990. Kotiseutunsa ulkopuolella lajiketta arvostetaan kuuman ilmaston Uruguayssa ja lisääntyvästi Argentiinan pohjoisilla viininviljelyalueilla.

Tannat’sta valmistetaan harvemmin lajikeviinejä, tosin Etelä-Amerikasta niitäkin saa. Viinejä pehmennetään ja sävytetään yleensä Bordeaux'n lajikkeilla sekä etenkin Cabernet Francilla ja Cabernet Sauvignonilla mutta myös vähempitanniinissa muilla lajikkeilla. Lajikkeen laatumainetta elvytti madiranilainen Alain Brumont, joka hankki omistukseensa 1980-luvun alussa Chateau Montus sekä Chateau Bouscasse-nimiset tilat. Brumontin suurin ansio on ollut modernien viljely- ja valmistustekniikoiden tuominen alueelle. Ennen Brumontin modernisointia Tannat ja Madiran olivat käytännössä pudonneet pois riittävän modernien myyvien laatuviinien kategoriasta. Toinen Tannat-vetoinen alkuperämerkintä on Saint-Mont, jossa Tannat-lajiketta pitää olla vähintään 60 prosenttia, kun Madiranissa Tannat-pitoisuus pitää olla 40‒80 prosenttia.

Tynnyreille vaihtoehtoisen ja siten halvemman tanniinien pehmentämismenetelmän lanseerasi madiranilainen Patrick Ducourneau vuonna 1990. Ranskaksi menetelmän nimi on microbullage, englanniksi micro-oxygenation ja suomennettuna mikrohapettaminen. Siinä säiliöön ja/tai tammitynnyriin puhalletaan pikkuriikkisiä ilmakuplia. Menetelmä omaksuttiin nopeasti käyttöön monien kalliiden punaviinien valmistamisessa muuallakin, etenkin Toscanassa ja Bordeaux'ssa, koska huippuviineissä pitää olla tavaraa eli käytännössä reilut tanniinit, mutta vihreät tanniinit eivät saa kuitenkaan häiritä viinien nuorena juotavuutta. Hektisessä nykymaailmassa iän merkitys viinien laadun nostajana on vähentynyt ja nopeammin ovat vähentyneet viinien varastointikustannusten maksajat.

Tannat-lajikkeesta valmistetut viinit muistuttavat aromeiltaan maanläheisiä ja yrttimäisiä Bordeaux'n viinejä. Niihin kehittyy suhteellisen nopeasti tertiaarisia eläimellisiä ja nahkaisia aromeja alun kypsien puutarhamarjojen ja mausteiden lisäksi. Bordeaux’n viinien tasoisen tyylikkyyden saavuttaminen viineissä ei ole mahdollista. Tanniineja riittää potkua ja, laadukkaimmissa versioissa pitkääkin varastointikestävyyttä antamaan. Etenkin Madiranin alue on suhteellisen lämmin eivätkä syyssateet ole viineille mainittava laatuongelma. Etenkin Madiranin maaperä on savimaista, mikä maistuu viineissä. Yleensä Tannat-viineissä on yleensä selvä maanläheisyys. Lajike hyötyy ja yleensä edellyttää tammitusta. Viineissä riittää asiantuntijan otetta vaativaa tavaraa aromikkuutta. Edullisemmissa viineissä ongelmaksi muodostuu helposti tanniinien kesyttäminen ja riittävän hedelmäisyyden aikaansaaminen, tosin moderneilla tuotantomenetelmillä ongelmaa saadaan vähennettyä.

Toinen maa, jossa lajiketta viljellään laajemmin on Uruguay baskisiirtolaisten 1800-luvun loppupuolen tuomisena. Lämpimässä ja kosteassa ilmastossa valmistetut viinit sopivat nuorena juotavaksi, päinvastoin kuin kovemmat ranskalaiset vastineet. Uruguayssa lajikkeesta käytetään myös sen ensimmäisen viljelijän mukaan annettua nimeä Harriague.

Lajikkeen viljelyala oli Ranskassa vuonna 2009 2914 hehtaaria., joka oli sama kuin 20 vuotta aikaisemmin. Uruguayssa vuonna 209 lajiketta viljeltiin 1784 hehtaarilla, joka on yli viidennes maan rypäleviljelyalasta. Naapurimaassa Argentiinassa lajikkeen viljelyala oli 553 hehtaaria (vuonna 2008) ja Brasilian eteläosissa 421 hehtaaria (vuonna 2007). Lajike sopii kuumaan hiekkamaisen maaperän kasvuympäristöön, jossa aitoviiniköynnös on haastava viljeltävä sekä rypäleistä vaikeaa laatuviinejä valmistaa. Perussakin on lajikkeen viljelyä. Kalifornian viljelyala 96 hehtaaria vuonna 2008 ja lisäksi sitä viljellään useassa muussakin Yhdysvaltain osavaltiossa sekä Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Lajike eivätkä lajikkeen viljelypaikat ole olleet muodikkaita, joten viinien hinnat ovat pääsääntöisesti järkevästi hinnoiteltuja.

Synonyymejä Bordelez Beltza (Espanjan Baskimaa), Harriague , Madiran, Moustrou, Moustroun ja Tanat.

Nautiskelijan tietokannasta löytyy myös Tannat-lajikeviinien arvioita. Säädösten mukaan viinien lajikepitoisuuden pitää olla vähintään 85 prosenttia.
Madiranin punaviinit eivät täytä lajikeviinin rypälepitoisuuden vaatimusta, joten ne on haettava Nautiskelijalla Madiranin alueen perusteella.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.