Aromit
Viininmaistelussa eri alueisiin ja rypäleisiin yhdistetään yleensä niille tunnusomaisia aromeja. Amerikkalaisiin punaviineihin yhdistetään esimerkiksi (paahdetun jenkkitammen) vaniljainen ja toffeinen tammi. Pomeroliin ja Saint-Emilionin viineihin yhdistetään monesti hiekka, sora ja/tai savi. Cabernet Sauvignonin ominaisaromina on yleensä mustaherukka eri versioilla sekä muut tummat marjat.
Vaalean Sauvignon Blancin ominaisaromeja ovat karviainen, nokkonen ja/tai herukanlehti, (kehittyneen) Riesling-viinin petroli, Nebbiolo-viinin terva, Pohjois-Rhonen Syrah-viinin yrteillä maustettu savukinkku.
Eri aromit ovat harrastajan tärkeitä työvälineitä viinin identifioinnissa. Sokkona maisteltuna tyypillisten aromien löytäminen voi myös muodostua kuitenkin ylivoimaiseksi haasteeksi. Viininmaistelussa omat assosiaatiot ja aistimukset ovat viimeinen sana, joten aromeja kannattaa etsiä avoimin mielin, tosin unohtamatta naapurinkaan assosiaatioita.
Nautiskelijan viinitoimittajaa kiehtoo juuri viineissä aromien moniulotteisuus eli aromipaletti. Harmonisessa viinissä aromipaletin voi aistia aromit voi aistia yhtenä kokonaisuutena tai hajottaa sen yhtä sujuvasti eri komponentteihin.
|