Alko otti käyttöön keväällä 2002 käyttöön nimen HANAPAKKAUS, joka on käännös englanninkielisestä nimestä BAG-IN-BOX, lyhennettynä BIB. Vuosituhannen toisella vuosikymmenellä on ilmestynyt myyntiin 1,5 litran eli kahden viinipullon vetoisa VIINIPUSSI-pakkauksia, joissa on samanlainen hana kuin pahvipakkauksissa, mutta ilman tilaa vievää pahvilaatikkoa. Nautiskelija lyhentää pelkät viinipussiviinit myös BIBiksi, koska niissä on hana. Kun hanapakkaukset alkoivat yleistyä vuosituhannen vaihteessa ensimmäinen yritetty suomenkielinen nimi oli PÄNIKKÄ.

Pohjois-Euroopassa yleinen hanapakkauksen koko on kolme litraa. Hanapakkauksen keksineessä Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa yleinen pakkauksen koko on neljää litraa. Suomessa vuosituhannen toisella vuosikymmenellä hanapakkausviinien markkinaosuus on noussut (tilavuudella mitattuna) lähes puoleen. Suomalaiset seurasivat uuden pakkauksen omaksumista muutaman vuoden ruotsalaisia ja norjalaisia jäljessä. Monopolimaissa, joissa ei ole omaa viinintuotantoa, hanapakkauksista on siis tullut myyntimenestys. Jenkitkin muihin maihin verrattuna mieltyneet hanapakkauksiin.

Viini saadaan kartongista ulos vedettävän hanan avulla. Nesteen valuessa ulos pussista sinne muodostuva alipaine puolestaan supistaa pussia ja estää ilman tulon. Pussit eivät kuitenkaan ole lasipullon tyyliin täysin ilmatiiviitä. Lisäksi hanasta pääsee hieman ilmaa viiniin. Niukkahappisessa tilassa hanapakkauksen viinin pitäisi säilyä avattua muutaman viikon ja avaamattoman enintään vuosi. Vuoden kuluessa pakkaamista hapettuneen viinin ominaisuudet ovat odotusarvoisesti esillä.

Kaikilla tuottajilla ei hanapakkauksen ja pullon sisältö perusviinin välttämättä identtinen. Vaikka lähtöviini olisi identtinen, ei hanapakkauksen ja lasipullon sisältö voi kuitenkaan juomahetkellä olla identtistä, koska eri säilöntäainepitoisuus – pääosin rikkiyhdisteet - on erilainen, mikä pakosta muuttaa lopputuotteen makua. Hanapakkausten muovikalvo läpäisee siis helpommin happea kuin lasi, joten hanapakkauksen viinin on käytettävä enemmän säilöntäaineita. Monesti liian korkean rikkipitoisuuden aistii ainakin tunkkaisuutena sekä ikävän usein (hapen puutteesta johtuvan) viemärimäisyytenä eli rikkivetyinä.

Hanapakkaukset lähtivät maailmanvalloitukseen Australiasta 1970-luvulla. Niihin pakataan valmistajan edullisia, mahdollisimman nuorena juotavaksi suunniteltuja volyymiviinejä, joissa viinin laatu ei ole tärkein kuluttajan hankintakriteeri ja pääominaisuus on modernilla valmistustekniikalla tuotettu nuoruuden hedelmäisyys.

Hanapakkaukset on myös helppo suunnitella värikkäiksi ja kuluttajan huomiota herättäviksi. Hanapakkauksen kuoret eli muovi ja pahvi painavat vain murto-osan lasista, joten ne kestävät kovempaa käsittelyä ja vievät vähemmän tilaa. Laatuviineille hanapakkaus ei ole riittävän ilmatiivis. Hanapakkauksiin voidaan pakata kaikkia nestemäisiä elintarvikkeita, joten ne eivät rajoitu pelkästään viineihin. Artikkelin loppu

Edeltävän viiden vuoden aikana arvioidut
punaviinit hanapakkauksessa
sekä valkoviinit hanapakkauksessa.

Sivu päivitetty 6.10.2014.