Parannerypälettä (ranskaksi CEPAGE AMÉLIORATEUR) käytetään nostamaan alueen perinteisistä lajikkeista valmistettujen viinien laatua. Parannerypäleet ovat yleensä kansainvälisiä lajikkeita kuten Cabernet Sauvignon, Syrah ja Merlot tai Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Ranskalaiset ottivat termin käyttöön kun Midin punaviinien laatua parannettiin lisäämällä viiniin esimerkiksi Cabernet Sauvignonia tai Syrahia.

Muualla maailmassa, ja etenkin perinteisillä volyymiviinien tuotantoon keskittyneillä alueilla, sovelletaan samoja viinien laadun kohottamiseen ja markkinoinnin helpottamiseen tähtääviä periaatteita. Italiassa esimerkiksi Trebbiano-viineihin saadaan potkua, aromeja ja pyöreyttä Chardonnaylla. Toscananan Vino da Tavola -viinit kehittyivät vastauksena kun valmiiksi heikkolaatuisiin Sangiovese viineihin piti säädösten mukaan lisätä vielä valkoviiniä. Aluksi parannerypäleenä toimi Cabernet Sauvignon, mutta Merlot ja Syrah ovat myös yleistyneet.

Nykyisin Chiantiin saa virallisesti lisätä 15 prosenttia kansainvälisiä lajikkeita. Espanjalaiset puolestaan pyrkivät lisäämään Tempranillo-pohjaisten (mutta myös muiden) viinien sävykkyyttä Cabernet Sauvignonilla. Cavaa viritetään puolestaan monesti Chardonnaylla (paitsi Freixenetin leirissä).

Parannerypäleellä ja etenkin sen ranskankielisellä nimellä on viitattu alueen perinteisten lajikkeiden ulkopuolisiin lajikkeisiin, mutta tarpeeksi pitkään käytettynä uudet lajikkeet luonnollisesti muodostuvat perinteisiksi, joten termiä ei enää laajasti käytetä. Parannerypäleen toimintaperiaatteella ei enää ole merkittävää uutuusarvoa vaan se on yhä vakiintuneempi käytäntö.