Puristeviini, englanniksi PRESS WINE on vapaasti valuneen viinin, FREE-RUN WINE, vastakohta. Yleensä valkoviinit on valmistettu puristeviinistä ellei toisin mainita, koska kuoria ei yleensä uuteta rypälemehussa. Punaviinit on usein valmistettu vapaasti valuneesta viinistä käymisen jälkeen tai sen kestäessä ellei niihin ole vapaasti valuneen viinin niukkojen tanniinien tai hennon värin vuoksi tarkoituksella lisätty puristeviiniä. Puristeviiniä ei perinteisesti käytetty myytävän viinin valmistukseen vaan annettiin esimerkiksi työläisille tai tislattiin. Tanniinisiin viineihin tosin saatettiin tarkoituksella lisätä puristeviiniä.

Nykyisin kuitenkin puristusvoimaa säätelemällä pystytään estämään karvaiden tanniinien ja muiden ei-toivottujen aineiden erittymistä, joten viineihin voidaan lisätä myös ilman laatuongelmia puristeviiniä ainakin tanniinien ja monesti myös värin lähteeksi vaikka laadullisesti puristeviini ei ole vapaasti valuneen viinin veroista.

Tummat rypäleet pitää ennen käymistä murskata joka tapauksessa ja yleensä rypäleistä poistetaan ennen käymistä varret ja siemenet. Vapaasti valunut viini on puolestaan ilman ulkopuolista painetta erottunut kiintoaineesta eli rypälemäskistä. Vaaleat rypäleet puristetaan monesti kokonaisina (samoin kuin vaaleaan kuohuviiniin käytetyt tummat rypäleet).