Valtaosalle ihmisistä asiat ovat joko ´hyviä´ tai ´huonoja´ (tai maussa ´pahoja´) yleensä ilman perustelua tai parhaimmassa tapauksessa heikoilla perusteluilla. Monimuotoisissa laatuviineissä ja yleensä viineissä ´hyvä viini´ on mitäänsanomaton määritelmä. Tulkitsijan pitää tässä tapauksessa tietää, mitä hyvä viini tarkoittaa (monesti tiedostamattomasti) sanojalle.

Hyvä-sanan monimuotoisuutta kuitenkin kuvaa, että Nautiskelijalla hyvä viini on lyhennys hyvät pisteet 80-84 saaneesta viinistä.

Viinissä hyvyyteen vaikuttaa erittäin monia asia eikä vähäisempänä hintarajoite kaiken inhimillisen elämän tyylisesti. Henkilölle jo maksaa viinistä enintään kuusi euroa, ´hyvä´ viini on erilainen kun henkilölle, joka maksaa viinistä kymmenen euroa, puhumattakaan henkilöstä joka pystyy maksamaan viinistä enemmän tai saa muiden piikkiin juoda kalliita viinejä.

Hyvyyteen vaikuttavat mm. happojen ja tanniinien määrä, hedelmäisyys, rypälelajike, tammitus ja etenkin aromit ja niiden voimakkuus sekä myös etiketti, maa, hinta ja monet lukemattomat muut muuttujat. Nautiskelijan (kohta)viiniteoriassa on kriittiset tekijät, jotka pitää ainakin ottaa huomioon hyvyyttä määriteltäessä.

´Hyvässä viinissä´ ratkaisevaa on minkälaisia ominaisuuksia haluaa ja mihin tarkoitukseen viini tulee.