Samppanjamenetelmä
EU:ssa perinteisestä menetelmästä (eng. traditional or classical method) saa käyttää alkuperäistä nimitystä samppanjamenetelmä (ransk. methode champenoise, engl. champagne method) vain Champagnen AC-alueen samppanjalle. EU pyrkii globaalisti rajoittamaan samppanjamenetelmä-sanan käyttöä, mutta EU:n ulkopuolella perinteisellä menetelmällä valmistetutuista kuohuviineistä käytetään monesti sanaa samppanjamenetelmä (jos EU ei ole sopinut kyseisen maan kanssa sanan käyttöä estävää sopimusta).
Samppanjamenetelmällä on useita synonyymeja tai muita ilmaisuja, joiden käytön ehtona on kuplien tuottaminen perinteisellä menetelmällä käyttöä: (ranskalaisia) methode traditionelle, methode classique, methode traditionelle classique tai CREMANT-alkuperämerkinnät; (italialaisia) metodo classico, methodo tradizionale tai Franciacorta ja TRENTO-alkuperämerkinnät; (espanjalaiset) metodo tradicional tai cava-alkuperämerkintä; (saksalaiset) Flaschengärung nach dem Traditionellen Verfahren, Klassische Flaschengärung or Traditionelle Flaschengärung sekä Etelä-Afrikassa Cap Classique.
Nautiskelija käyttää samppanjamenetelmästä myös nimitystä PULLOKÄYMINEN (bottle fermented in this bottle), mutta pienoisena vaarana on ilman lisätäsmennyksiä, että se tarkoittaa myös siirtomenetelmää (transfer method, ransk. methode transfert) eli pullossa lukee englanniksi vain bottle fermented, jolloin kuohuviini ei ole viettänyt koko elämäänsä samassa pullossa.
Pullokäymismenetelmä kuvaa hyvin samppanjamenetelmän ideaa eli hapokkaaseen ja niukka-aromiseen viiniin saadaan aikaa vievän sakkakypsytyksen eli autolyysin (hiivan entsyymihajoamisen) seurauksena pyöreyttä, pehmeyttä, taikinajohdannaisia aromeja ja konsentraatiota.
|