Terroir on ranskankielinen termi, joka ei pystytä kääntämään koko merkityksessä muille kielille. Terroir (viinissä aistittavana ominaisuutena) yleensä suomennetaan sanalla MAAPERÄN AROMIT, mutta käsite sisältää myös maaperän mikro-organismit, kasvupaikan ilmaston ja muita viiniköynnökseen vaikuttavia ominaisuuksia, joiden yhdistelmänä tarkoitetaan viinin ainutlaatuisia ominaisuuksia, joita ei saada aikaiseksi muualla kuin kyseisellä paikalla viljellyissä viineissä. Nautiskelija käyttää vaikeasti selitettävästä terroir-sanasta myös osittain tulkinnanvaraista termiä KASVUYMPÄRISTÖ.

Yleensä etenkin ranskalaisissa huippuviineissä, mutta myös monissa kohtuuhintaisissa viineissä, on selvästi aistittava voimakas terroir, joka voi tuntua esimerkiksi mineraalisuutena tai hiekkaisuutena sekä yleensä maaperän johdannaisina aromeina. Samanlaiset terroir-käsitteen sisältämät ominaisuudet ovat aistittavissa yleensä myös valtaosassa Ranskan ulkopuolisista huippuviineistä tai suppealta alueelta tulleista laatuviineistä, mutta monet viininharrastajat eivät käytä asiasta silloin terroir-nimitystä.

Yleensä Vanhassa Maailmassa terroir-korostuu normaalia lämpimillillä alueilla ja/tai tarhoilla ja Uudessa Maailmassa normaalia viileämmillä tarhoilla ja/tai alueilla.