Versoston hoito (CANOPY MANAGEMENT) tarkoittaa köynnöksen sidontaa ja leikkaamista kasvuympäristöön sopeuttamalla, jotta rypäleisiin saadaan tavoiteltu laatu sekä muut ominaisuudet ja/tai viljelykustannukset (torjuntaruiskutukset mukaan lukien) pidettyä tavoitteessa. Perusrungon valinta kuuluu myös versoston hoitoon, koska se on yksi tärkeimmistä köynnöksen elinvoiman (vigour) säätelijöistä. Versoston hoidolla pyritään löytämään tasapaino köynnöksen vihreiden osien ja rypäleiden kasvun välille. Versoston hoidon suunnittelusta vastaa yleensä korkea-asteisesti koulutettu viinitarhan hoitaja tai konsultti. Tieteellinen versoston hoito yhdistetään yleensä uusiseelantilaiseen tohtoriin Richard Smartiin.

Euroopassa versoston hoito on yleensä tehty perinteiden mukaan ja sidonta- sekä leikkuumenetelmät määrätään yleensä alkuperämerkinnän säädöksissä. Viljelijä voi kuitenkin tähdätä huippulaatuun sekä harjoittaa laadukkaampia rypäleitä tuottavia kalliimpia hoitoperiaatteita. Versoston hoito tuli tärkeäksi tieteenalaksi etenkin Uudessa Maailmassa, jossa maaperä on rehevää eikä vedestä ole yleensä pulaa keinokastelun sallimisen vuoksi ja ilmasto on selvästi Vanhaa Maailmaa lämpimämpää.

Eurooppalaisia oppeja köynnöksen hoidosta ei voinut yleensä soveltaa sellaisenaan Uuteen Maailmaan. Siellä pystytään suotuisan kasvuympäristön vuoksi yleensä ottamaan suurempia hehtaarisatoja sidontamenetelmissä on otettu tarhojen suunnittelussa jo huomioon koneellinen viininviljelyn ja -korjuu. Lähtökohtaisesti Uuden Maailman viininviljely korosti tiedettä ja kokeilua kun Euroopassa korostettiin (viljelijöiden mielestä hyväksi havaittuja) perinteitä.