Viinikirvasta (Phylloxera vastatrix) käytetään yleensä eri kielissä nimitystä phylloxera joko yksinään tai lisämääreillä. Englanniksi viinikirva on yleensä VINE LOUSE ja ruotsiksi vinlus. Viinikirva tuhoaa Vitis vinifera -lajin juuriston ja estää siten köynnösten ravinnonsaannin johtaen muutamassa vuodessa köynnöksen kuolemaan.

Amerikkalainen viinikirva alkoi tuhota erittäin nopeasti eurooppalaisia aitoviiniköynnöksiä 1860-luvulta lähtien. Aitoviiniköynnöksellä ei ole vastustuskykyä juuriston tuhoavaa viinikirvaa vastaan päinvastoin kuin sille vastuskyvyn kehittäneillä amerikkalaisilla lajeilla. Viinikirva levisi läpi Euroopan räjähdysmäisesti 1800-luvun lopulla ja vain muutama alue selvisi ilman sen hyökkäystä 1900-luvun puolelle. Nykyisin Vitis vinifera -lajikkeet on valtaosin ympätty kirvalle vastuskykyisiin amerikkalaisten ja muiden lajien juuriin.

Etelä-Amerikka Chile etunenässä on säästynyt phylloxeralta, jolloin köynnöksistä voidaan ottaa suurempi hehtaarisato ja viljely on helpompaa. Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Yhdysvaltain länsirannikon pohjoisosissa on myös riskihakuisia viljelijöitä, jotka eivät ole varttaneet aitoviiniköynnöksen lajikkeita amerikkalaiseen perusrunkoon. Siellä köynnökset voidaan lisätä (edullisesti) myös suoraan pistokkaista.

Kahden eri lajin varttamisen vaikutuksesta viinin laatuun on keskusteltu laajasti ja monet pitävät Bordeaux´n viinejä ennen viinikirvan tuloa laadukkaampina ja etenkin pitkäikäisempinä. Nautiskelijan toimittajan maistamissa ilman varttamista viljellyistä köynnöksistä valmistetuissa viineissä ei ole kuitenkaan ollut ainakaan selvää (positiivista) laatueroa vartetuista köynnöksistä valmistettuihin viineihin verrattuna. Myöskään Chilen ilman varttamista viljellyt köynnökset eivät ole saaneet mainetta huippuviineistään, mutta eurooppalaisella ja yhdysvaltalaisella osaamisella ja pienemmillä sadoilla tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua.

Viinikirva vaatii juuriin päästäkseen ilmarakoja köynnöstä ympäröivässä maaperässä. Tämän vuoksi viinikirva ei viihdy hiekkapitoisessa maaperässä. Euroopan harvat varttamattomat köynnökset ovatkin hiekkamaassa.