Portviinit (Vinho do Porto) tulevat Pohjois-Portugalista Douron (Espanjan puolella Duero) laaksosta. Portviinin varastointi on tapahtunut Porton (englanniksi Oporto) kaupungissa. (Portossa ja etenkin sen esikaupungissa Vila Nova de Gaiassa varastointi ei ole enää pakollista.) Portviinit jaetaan WOOD PORTteihin ja vintage portteihin tai suomeksi tynnyriportteihin ja vuosikertaportteihin tai portviineihin. Makea portviini ei ole ollut viime vuosikymmenten muotijuomia, joten Dourossa panostetaan yhä enemmän kuiviin, mietoihin viineihin.

Markkinoille tullessaan juotavaksi sopivat tynnyriportviinit muodostavat suurimman osan tuotannosta ja tynnyrikypsytyksen pituuden perusteella ne jaetaan rubyyn ja tawnyyn. RUBYn oltava vähintään kolme vuotta vanhaa ja tawny voi olla myös vuosikymmeniä vanha, vaikka käytännössä se on rubyn ikäistä perusporteissa. Vuosikerrallinen tawny on nimeltään COLHEITA. Kolmas tynnyriportti on valkoinen portviini, joka voi olla puolikuivan ja makean välillä.

Toinen pääluokka (viitisen prosenttia tuotannosta) on vuosikertaportti, jota tehdään vain kesimääräistä laadukkaampina vuosina ja eroaa puuportista pullokypsytyskyvyllään. Vuosikertaportti on pullotettava alle kolmevuotisena ja on vaatinut helposti pullossa vähintään kymmenen vuoden kypsytyksen pehmentyäkseen ja laadukkaimmat vielä 10-20-vuotta lisää. Tosin myös vuosikertaportteja on alettu valmistaa lisääntyvästi helposti nuorena juotavalla tyylillä (jenkkien mieltymysten mukaisesti).

Vuosikertaportin kevyempi versio Late Bottled Vintage, LBV, joka on varastoitu 4-6 vuotta tynnyrissä ja on siten nopeammin juotavissa eikä muodosta enää pullossa sakkaa. Laadukkaimmat LBV-portit säilyivät ainakin aikaisemmin ja myös kehittyvät kymmenen vuotta ja muutamat ylikin.

Vuosikertaportit on suunnattu (lähinnä) vientimarkkinoille ja etenkin Yhdysvaltoihin. Portugalilaiset ovat arvostaneet enemmän hankintahetkellä valmiina juotavaksi soveltuvaa ja selvästi tammista colheitaa.