Vaalea Chasan on ranskalainen sherryrypäle Palominon alias Listanin sekä Chardonnayn suhteellisen uusi vuoden 1958 risteytys. Risteytyksen Chardonnayn laadulliset ominaisuudet ovat niukat, ja heikosti mietoon viiniin sopivat Palominon ominaisuudet dominoivat. Satomäärät ovat reiluja Palominon tyyliin. Risteytys silmikoi suhteellisen aikaisin ja myös rypäleet kypsyvät aikaisin. Rypäleen viljely rajoittuu kuumaan Midiin ja sielläkin pääasiassa Auden departementtiin.

Chasan-lajikkeen Ranskan vuoden 2008 viljelyala oli 862 ha. Luku ei ole ihmisen tekemäksi risteytykseksi alhainen mutta alhaiseksi viljelyalan tekee se, että rypäle on suositeltu viiniä tuottavissa departtementeissa muulla paitsi Rhonessa. Laatuviinien tuotantoon rypäleen laatupotentiaali ei kuitenkaan riitä. Elinvoimainen ja satoisa köynnös silmikoi aikaisin ja isot rypäleet kypsyvät aikaisin.

Viinien aromit ovat suhteellisen neutraalit hieman parfyymisilla ja maanläheisillä piirteillä. Hapot ovat matalahkot. Käytetään lähinnä edullisena täydennerypäleenä ja vaatii yleensä laadukkaampia lajikkeita seuraksi.

Rypäle risteytettiin INRAn (Institut National de la Recherche Agronomique) tutkimuskeskuksessa Montpellierissa, joten Chasanin teknisvetoinen synonyymi voi olla INRA 1527-78. Chasan-nimi tulee Chardonnayn ja Listanin yhdistelmästä. Rypäle on lähinnä kuriositeetti.

Viinin laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 7.9.2018.