Cachaca on brasilialaisten nimitys kansallisjuomalleen sokeriruokoviinalle, joka ei ole rommia vaan sen (kaukainen) sukulainen, vaikka valmistusprosessi on lähes samanlainen. Cachaca on suomalaisella analogialla brasilialaiselle joko "kossu" tai paloviina. Lisäksi yleensä vähänkin suuremmalla brasilialaiskylällä on juomasta oma versionsa. Rommista valmistusprosessi eroa siinä, että alkuperäisen reseptin mukaan, jota pientuottajat yhä käyttävät, mäskiin lisättiin maissijauhoa. Suurtuottajat lisäävät sokeriruokomäskiin sitä varten kehitettyjä sieniä.

Cachacaan kuuluvat rommia selvästi "villimmät" aromit ja tyyliä voisi kuvata rommin ja tequilan välimuodoksi. Viinan makua pehmennetään yleensä selvällä sokerilla. Tynnyrikypsytyksellä, yleensä tammessa, saadaan juomaan hienostuneisuutta sekä pehmeyttä, mutta tynnyrikypsytettyjä juomia on tuotannosta vain muutama prosentti. 95 prosenttia sokeriruokoviinasta on raa´an makuista kypsyttämätöntä ja ennen kaikkea halpaa viinaa.