Argentiinan Torrontes-perheen laadukkain edustaja TORRONTES RIOJANO on Muscat d’Alexandrien ja Listan Prieton alias Criolla Chican risteytymä samoin kuin vaatimattomampia eli vähemmän aromikkaita viinejä tuottava Torrontes Sanjuanino. Argentiinassa Torrontes Riojanon synonyymi on eurooppalaisia harhaanjohtava Malvasia. Torrontes Riojano on myös viljellyin Torrontes-perheen lajike. Vuonna 2009 Argentiinan Torrontes Riojanon viljelyala oli 8443 hehtaaria kattaen Argentiinan eri viininviljelyalueet. Arvotuimpia viinejä tuottaa Saltan alue ja siellä Valle de Cafayate.

Muihin Torrontes-perheen edustajiin verrattuna korkeaan satoisuuteen ja köynnöksen elinvoimaisuuteen yhdistyy myös selvä laatu. Rypäletertut ovat myös suuria. Rypäleet eivät ole ohutkuorisia, tosin homeherkkiä. Makeimmissa viineissä jalohomeesta voidaan hakea apua. Riojanossa korostuu muskatellimainen kukkamaisuus ja parfyymisuus, etenkin perheen muihin lajikkeisiin verrattuna sekä Gewürzmainen katkeroainemainen maustemaisuus. Tehoviljelyssä viinin jälkimaun voi tulla ongelmallisen vihreäksi.

Riojano viittaa La Riojan provinssiin. Ensimmäinen maininta lajikkeesta on vuodelta 1867. Riojano ei siis viittaa Espanjan La Riojaan vaan Argentiinan La Riojaan. Lajikkeen kotimaa on muiden Torrontes-perheen jäsenten tapaan Argentiina eikä Espanja. Espanjassa Torrontes-nimen alla on esiintynyt muita lajikkeita. Todennäköisemmin Torrentes-lajike tarkoittaa, etenkin vientiviineissä, juuri Torrontes Riojanoa.

Nautiskelijan arvioimat Torrontes-viinit.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 20.6.2016.