Juomavisa vko 50/ 2025
Näytä vastaukset
8.12.2025
Alkon asiakasmarkkinointilehden Etiketti 3-2025 artikkelissa "Mikä juomaksi sienille?" suositellaan tryffelillä maustetuille ruoille viinejä. Mikä seuraavista kolmesta viinistä on Alkon mukaan – yllättävä yhdistelmä -periaatteella – paras makupari kanttarellikastikkeelle perunoilla: Grüner Veltliner -valkoviini, kuiva sherry vai Pinot Noir -roseeviini? Grüner Veltliner -valkoviini on vaihtoehdoista toimivin makupari kanttarelliskastikkeelle perunoiden kanssa, Alkon mukaan.Kun australialaisen kolmen rypäleen punaviinin lajikkeiden ensimmäiset kirjaimet muodostavat lyhenteen CSM, mitkä ovat rypäleet? Cabernet Sauvignon, Shiraz ja Merlot. Nautiskelijalla näiden rypäleiden yhteiskäyttö muodostaa Australian tumman sekoitteen. jossa perinteisiin Porvoon lajikkeisiin on yhdistetty (Rhonen) Syrah.Mikä seuraavista vaaleista lajikkeista ei ole sallittu millään Loiren laatuviinialueella: Chenin Blanc, Muscadet alias Melon de Bourgogne, Riesling vai Sauvignon Blanc? Riesling.Nykyisin viiniä suositellaan käytännössä kaikkien ruokien ja ruoka-aineiden kanssa – myös alkoholin kulutusta virallisesti rajoittava Alko. Alkon asiakasmarkkinointilehden Etiketin 4/2025 artikkelissa ”Mikä juomaksi karkeille” kehotetaan kokeilemaan eri viinejä kolmelle karkkityylille hedelmäkarkit, kirpeät karkit sekä salmiakki. Valittavanasi on kolme – Alkon luokittelemaa – karkkityyppiä:
Supersalmiakki, salmiakkijauhe sekä viinikumit.
Kolme seuraavista viidestä viinistä pitää parittaa näiden kanssa:
ripasso-punaviini, makea saksalainen Riesling-viini, makeahko Zinfandel-punaviini, Moscato d’Asti -kuohuviini sekä kuivahko roseeviini.
Mitkä ovat näistä Alkon mukaan kokeilemisen arvoiset makuparit? Supersalmiakki ja ripasso-punaviini
Salmiakkijauhe ja makea saksalainen Riesling-viini sekä
Viinikumit ja makeahko Zinfandel-punaviini.
(Nautiskelijan toimittaja ei pysty keksimään logiikkaa – muuta kuin myyntitykityksen - näille yhdistelmille.)Mitä tarkoittaa viinin valmistuksessa termi maseraatio? Sana on suora lokalisointi sanasta maceration. Kuorien (ja mahdollisesti rankojen) uuttamista käyvässä tai käyneessä rypälemehussa. Tällä saadaan uutetta eli pääosin tanniineja ja väriaineita viiniin eli puhekielellä tavaraa tai potkua viiniin.Kuinka monta seuraavista viidestä lajikkeesta luokitellaan (home)taudeilla vastuskykyisiin eli hybridi-lajikkeiksi: Cabernet Blanc, Johanniter, Sauvignon Gris, Souvignier Gris ja Thomson Seedless alias Sultana? Viisi. Kolme hybridi-lajiketta ovat: Cabernet Blanc, Johanniter, Souvignier Gris, hometaudeille vastuskykyisiä. (Tämä ei kuitenkaan merkitse täydellistä eli 100-prosenttista vastuskykyä homeille.)
|