Juomavisa vko 46/ 2025
Näytä vastaukset
10.11.2025
Missä erittäin harvoissa viininviljelymaissa viinikirva (phylloxera) ei ole jyllännyt? Väistämättä kyseiset maat löytyvät eteläiseltä pallonpuoliskolta, joissa koko viiniköynnös on siten samaa lajia (Vitis finifera).
Etelä-Amerikassa ja tarkemmin Chilessä ja Argentiinassa. Chileläiset viinit ovatkin valloittaneet maailmaa tämän merkittävän viljelykustannusedun avulla.Kun sinulla on Bordeaux’n Medocin voimassa oleva viinien (vuoden 1855) aateliskalenteri vuonna 1970, kuinka monta ykkösluokan tilaa siinä on? Neljä eli Chx Haut-Brion, Lafite-Rothschild, Latour ja Margaux. Chateau Mouton-Rothschild nostettiin ykkösluokkaan vasta vuonna 1973 (Ranskan) presidentin asetuksella.Kun valmistajan tai maahantuojan ilmoittamat punaviinin rypälelajikkeet ovat: Zinfandel 67 %, Carignane 20 %, Petite Sirah 10 % sekä Mataro 3 %, mistä viini on kaiken todennäköisyyden mukaan peräisin? Yhdysvaltain Kaliforniasta. Zinfandel voisi teoriassa olla Italian Apulian Primitivo, mutta kolme muuta lajikettä Carignan, Petit Sirah ja Mourvedre eivät. Kyseinen rypälecocktail on Sonoman Alexander Valleyn Ridgen Geyserville-viinissä.Mikä on (ollut) viinin säilytyspotentiaali, jos se on ranskalaisittain vin de garde? Erittäin pitkä. Yleensä termiä käytetään, kun viiniä pitää ja se on suunniteltua pitkään säilytettäväksi. Nykyisin pitkän varastoinnin vaativien viinien tuottamisesta on käytännössä luovuttu, kun viinien pitää olla nautittavissa heti, kun ne tulevat nuorena markkinoille - ainakin Nautiskelijan toimittajan kokemuksen ja ymmärryksen perusteella.Kirkkaat viinat, kuten votkat, ovat käytännössä neutraalista etanolista valmistettuja ja vain vettä on lisätty spiritus fortikseen. Kirkkaissa viinatisleissä on kuitenkin makueroja. Jos erilaista vettä ei oteta huomioon, mikä on makuerojen päälähde? Muut alkoholit kuin etanoli. Näistä raskaista alkoholeista (molekyylissä enemmän kuin kaksi hiiliatomia) käytetään suomessa myös nimitystä sikunaöljy. Useimmiten lisäykset ovat suunnitelmallisia (laadun tasaisena pitämiseksi), vaikka määrällisesti pikkuriikkisiä. Näin saadaan erilaisiin votkiin ja kirkkaisiin viinoihin pienoisia tai halutessa selvempiäkin eroja. (Luonnollisesti globaalisti harva kirkas viina on valmistettu 96 volttisesta neutraalista spiritus fortiksesta puhtaasti kustannussyistä.)Jos sinulla on pelkistetysti kolme marjojen aromia sekä kolme niihin soveltuvaa rypälelajiketta: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Sangiovese, mitkä ovat näiden kolmen rypäleviinit tyypilliset marja-aromit joukosta: kirsikka, mansikka ja mustaherukka? CS ja mustaherukka, PN ja mansikka sekä Sangiovese ja kirsikka.
|