ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 11/ 2025

Näytä vastaukset 10.3.2025
  1. 1. Saksalaissyntyistä yhdysvaltalaista viinikauppiasta Peter M. F. Sicheliä (1922-2025) pidetään ensimmäisen globaalisti tunnetun globaalin viinibrändin luojana 1960-70-luvulla. Mutta mikä oli tämän saksalaisista viineistä sekoitetun viinibrändin nimi? Peter Sichel käytti siihen isänsä 1920-kehittämää viinityylikonseptia.

    Blue Nun Liebraumilch.
  2. Mikä seuraavista oli neljännesvuosisata sitten samppanjan (tuottajien) toimitusmäärä vuonna 1999: 245 milj. pulloa, 253 milj., 271 milj. vai 327 milj. pulloa?

    Uuden vuosituhannen juhlinnan merkeissä viimeisen neljännesvuosisan korkein toimitusmäärä 327 milj. pulloa eli viinintuotannon normaalilla mittayksiköllä 2,45 milj. hl (hehtolitraa). Milleniumin jälkeisen ”krapulavuoden” toimitusmäärä oli 253 milj. pulloa. Vuoden 2024 toimitusmäärä oli 271 milj. pulloa ja koronavuoden 2020 245 milj. pulloa.
  3. Historiallisesti samppanjan suurin markkina on ollut kyseisenä juoman kotimaa Ranska (vastakohtana yhteen summatulle vientimarkkinalle). Mutta mikä oli tilanne vuonna 2024, jolloin samppanjan toimitusmäärä oli 2000-luvun neljänneksi alhaisin 271 milj. pullon (0,75 l) määrällä?

    Vientimarkkina oli suurin 153,2 miljoonan pullon määrällä 56,4 prosentin osuudella. Ranskan markkinaosuus oli 43,6 % ja määrä 118,2 milj. pulloa.
  4. Minkä väristä skumppaa saadaan, kun sekoitetaan Moscato alias Muscat Blanc à Petit Grains ja Brachetto -viinejä?

    Roseeviinikuohuviiniä. Brachetto on Pohjois-Italia kevyitä punkkuja tuottavat tumma lajike, joten niiden väri on lähinnä syvän pinkki. Kuplimatonta viiniä EU:ssa ei kuitenkin saa tehdä valkkaria ja punkkua sekoittamalla, vaan lopputuotteen pitää olla roseekuohuviini.
  5. Mikä maa yhdistää olutmerkkejä: Adelscott, Desperados alias Despé, Gallia ja Kronenbourg alias Kro?

    Ranska.
  6. Alkon asiakasmarkkinointilehti Etiketti 1-2025 artikkelissa ”Mikä juomaksi yrttisille ruoille?” esitellään kolme yrttiä: basilika, korianteri ja rosmariini. Lisäksi esitellään kolme kyseisestä yrtistä valmistettua ruokalajia sekä yhteen yrttiin sopivat viinityypit: Cotes-du-Rhonen punaviini, kreikkalainen retsina sekä roseeprosecco. Mikä yrteistä basilika, korianteri vai rosmariini sopii - Alkon mukaan - kyseisiin juomatyyppeihin?

    Rosmariini.
    Alkon tarkemmat Parhaat parit -yhdistelmät ovat:
    Cotes-du-Rhonen punaviinirosmariininen lampaanviulu
    kreikkalainen retsinarosmariiniperuna
    roseeproseccofocaccia-leipä rosmariinilla.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.