Juomavisa vko 49/ 2024
Näytä vastaukset
2.12.2024
Ohessa on kuusi Bordeaux’n (Alkosta tuttua) tuottajaa (tavaramerkkiä), joista puolet eli 3 kpl on Oikean Rannan ja puolet Vasemman Rannan tuottajia: Chx Cos d'Estournel, L'Evangile, Maison Blanche, Phelan Segur, Pomone, Rauzan-Segla. Tehtävänäsi on antaa niille oikea erottavan vesistön puoli. Oikea Ranta eli Libourne (ransk. Libournais): Chx L'Evangile, Maison Blanche ja Pomone.
Vasen Ranta eli Medoc Chx Cos d'Estournel, Phelan Segur ja Rauzan-Segla. Seuraavassa on aakkosjärjestyksessä kuusi (Alkossa hyvin edustettua) suuryhtiötä eli konsernin nimeä, jotka pitää yhdistää kunkin yhtymien emomaahan:
Advini | 1 | a | Argentiina |
Henkell-Freixenet | 2 | b | Espanja |
Orion Wines | 3 | c | Italia |
Peñaflor | 4 | d | Portugali |
Symington Family Estates | 5 | e | Ranska |
Vintae | 6 | f | Saksa. |
1e Advini─Ranska, 2f Henkell-Freixenet─Saksa, 3c Orion Wines─Italia, 4a Peñaflor─Argentiina, 5d Symington Family Estates─Portugali sekä 6b Vintae─Espanja.. Kun esimerkiksi suppean alueen – kuten palstaviinin – kunnianhimoinen tuottaja toteaa, että käyneessä viinissä on liikaa konsentraatiota eli liikaa vihreitä ja karvaita piirteitä viinien käyttäytymisennusteen huomioiden tai liikaa etanolia, mitä hän on täysin laillisesti oikeutettu Uudessa maailmassa (eli Tyynen valtameren ympäristövaltioissa) tekemään? Blandaamaan eli laimentamaan vedellä, mutta huippuviineissä ja myös laatuviineissä veden lisäyksestä puhutaan muutamasta prosentista. Tyynenmeren ympäristövaltiot seuraavat säädöksissään Yhdysvaltain esimerkkiä. EU:ssa veden lisääminen viiniin on virallisesti kiellettyä.Alkon viimeisemmässä Etiketti-lehdessä 4-2024 ja nettisivujen artikkelissa ”Mitä juomaksi makkaralle?” on juomasuosituksia kolmelle makkaratyypille: miedot makkarat, tuliset makkarat sekä mausteiset makkarat. Kunkin makkaratyypin kolme juomasuositusta on otsikoitu kunnon markkinointihengessä nimillä: parhaat parit, sointuvat suosikit sekä yllättävät yhdistelmät. Kysymyksenä on ryhmitellä Alkon suosittelemat makkaratyyppi-juomayhdistelmät. Juomatyyppivaihtoehdot (6 kpl) esitetään aakkosjärjestyksessä. (Nautiskelija ei odota vastauksessa Alkon tasoista sofismia eli – arkikielellä - snobismia, joten oikean vastaukseen riittää Tulisille makkaroille Alkon mukaan sopivat. Tulisten makkaroiden alatyyppien oikeista Sointuvat suosikit -juomayhdistelmistä saa bonusta.)
Alkon luokittelemat tuliset makkarat ja niiden kolme alatyyppiä ovat:
a Chorizo tai pepperoni
b Harissalla maustettu Merguez (muslimien lammas-nautamakkara)
c 'Nduja (calabrialainen tulinen salamilevite)
ja yhdistelyperiaatteen nimenä Sointuvat suosikit sekä
Alkon esittämät kuusi (6) juomatyyppivaihtoehtoa, joista kolme sopii ryhmään ja Alkolla vielä kolmesta kukin yhteen makkaroiden alatyyppiin:
1 Chianti-punaviini
2 Lambrusco-punaviini
3 Moselin Riesling-viini, puolikuiva
4 Pinotage-punaviini (eteläafrikkalainen)
5 Primitivo-punaviini Apuliasta; pehmeä & hedelmäinen
6 Riojan punaviini; vivahteikas & kehittynyt. Alkon oikeat vaihtoehdot koko ryhmään ovat 6 Riojan punaviini, 4 Pinotage-punaviini sekä 5 apulialainen Primitivo-punaviini.
Alkon yksityiskohtainen (bonuspisteitä tuova) järjestys kuuluu:
a6 Chorizo tai pepperoni ja vivahteikas & kehittynyt Riojan punaviini
b4 Harissalla maustettu Merguez ja eteläafrikkalainen Pinotage-punaviini sekä
c5 'Nduja ja pehmeä & hedelmäinen Primitivo-punaviini Apuliasta.Bordeaux on suuri ja globaalisti kuuluisa viinintuotantoalue, joka pyöristettynä nyrkkisääntönä tuottaa kymmenyksen Ranskan viineistä. 1960- ja 70-luvuilla alueen viiniköynnösala oli huipussaan 145 000 ha eli 1450 neliökilometriä. Vuonna 2019 sen viiniköynnösten viljelyala oli 115 000 ha. Mutta mikä maaginen ja merkittävä rajapyykki alueen viiniköynnösviljelyalassa alittuu kuluvana vuonna 2024? Bordeaux’n viinitarhojen pinta-ala laskee alle 100 000 hehtaariin eli alle tuhanteen neliökilometriin vuonna 2024. Kansainvälinen viinijärjestö OIV julkaisi kuluvana syksynä virallisen vanhojen viiniköynnösten määritelmän. Määritelmän pitäisi tulla eri viinimaiden sekä EU:n virallisiin säädöksiin. Mutta kuinka vanhat viiniköynnökset käyvät tästä lähtien vanhoina? Vähintään 35-vuotiaat. Köynnösten lehvästön ja juuriston pitää siis olla ollut vähintään 35-vuotta samana juridisesti määritellyllä ja todistettavalla palstalla. Määritelmä tullee vähentämään ”vanhoista köynnöksistä” valmistettujen viinien määrää.
|