Juomavisa vko 47/ 2024
Näytä vastaukset
1.7.2024
Kun epäilet jotakin normaalista poikkeavia kemiallisia yhdisteitä maistamassasi viinissä, mikä tekee lisäämisen todistamisen viranomaisille käytännössä mahdottomaksi, vaikka kyseistä kemikaalia löytyisin laboratoriotestissä?
Valtaosalle elintarviketeollisuudessa eli siten myös viineissä käytetyistä kemikaaleista ei ole määritelty sallittuja raja-arvoja, joten tällaisen kemikaalin löytymisellä kyseisestä viinistä ei ole viranomaisille mitään merkitystä eli heillä ei ole oikeutta puuttuu viinin myymiseen (vaikka siis laboratoriotesteissä selvää näyttöä lisätystä kemikaalista).Saksalaiset ovat perusteellisia tilastoijia. Kuinka monta prosenttia saksalaisista kotitalouksista osti viiniä NielsenQ:n mukaan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä: 34 %, 54 % vai 74 %? Huomioi, että luvuissa eivät ole mukana kuluttajien anniskeluostot. 34 % eli pyöristettynä kolmannes. Negaationa siis kaksi kolmasosaa Saksan kotitalouksista ei ostanut vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana viiniä. Viiden vuoden takaiseen verrattuna viiniä ostaneiden kotitalouksien osuus väheni kuusi (6) prosenttiyksikköä. Viinin ja yleensä alkoholin suosio on perinteisissä viinimaissa ollut jo pitkään laskussa.Minkä kuuluisan ja huippukalliin Medocin Pauillacin tilan kolmosviini on nimeltään Anseillan? Viiniä valmistettiin ensimmäisen kerran vuosikerrasta 2014 (avoimeen käyttöön). Tilan nimi on tehokkaasti häivytetty tästä kolmosviinin (etu)etiketistä. Chateau Lafite-Rothschildin. Tilan kakkosviini on nimeltään Carruades de Lafite.Kun sinulle kerrotaan, että tapahtumat etenivät (latinaksi) per vinum, mihin kertoja vetoaa? Humalaan tai juopumukseen eli henkilö ei ole ollut omasta mielestään täysissä ”hengen ja sielun voimissa”.Kuinka viinin lopullista jäännössokeripitoisuutta voidaan joustavasti säädellä (tarpeen mukaan), jos viiniin ei saa lisätä sokeria ja ilman sokerilisäystä on jo saavutettu haluttu etanolipitoisuus? Kalliimpana vaihtoehtona lisätään joko (saman alueen) käymätöntä tai hieman käynyttä rypälemehua viinin toivotun sokeripitoisuuden saavuttamiseksi. Helpoimpana ja halvimpana keinona viiniin lisätään kokoon keitettyä rypälemehutiivistettä, jossa pääkomponentti on siis rypäleissä luonnollisesti esiintyvät sokerit.Mitä viinityyppejä muistuttaviksi miedot puna- ja valkoviinit väistämättä kehittynyt pitkän ikä saatossa ja selvästi nopeammin, jos pullon nestepinta on laskenut? Miedot viinit saavat madeiran ja sherryn piirteitä eli arkikielellä maderoituvat. Viinistä riippuen tämä voi tapahtua muutamassa vuodessa tai useissa vuosikymmenissä, nykyisin tosin selvästi viimevuosisataa nopeammin. Kuluttajasta sitten riippuu kuinka paljon arvostaa ja minkä voimakkuusasteen madeiramaista ja sherrymäistä mietoa viiniä.
|