ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 08/2024

Näytä vastaukset 19.2.2024
 1. Kun makea appelsiini-armanjakki liköörin nimi on alkuperäkielellä Liqueur d'Armagnac à l'Orange, niin mikä on sen virallinen alkuperäluokitus?

  Ei mikään. Armanjakki on alkuperäluokiteltu rypäleviinitisle, mutta kun armanjakilla väkevöidään appelsiinilikööri, niin Armagnac-alkuperämerkintää ei saa käyttää. Tuottaja siis takaa, että väkevöintiin on käytetty armanjakkia. Pelin henkeen kuuluu, että käytetyn tisleen kypsytysaikaa ei ilmoiteta.
 2. Pohjois-Espanjan Kastilia-Leonin Ruedan valkoviineihin yhdistetään kansainvälinen Sauvignon Blanc-rypäle. Mutta mikä on toinen alueen valkoviineihin yhdistettävä paikallinen lajike?

  Verdejo. Rypäleiden sekoite on mahdollinen, mutta yleensä viinit myydään lajikeviineinä.
 3. Mikä valmistaja ja mistä maasta yhdistää tavaramerkkejä: BIN 51 Riesling, BIN 407 Cabernet Sauvignon, Father Grand Tawny, St Henri Shiraz sekä Yattarna Bin 144?

  Penfolds, joka on viinijätti Treasury Wine Estates -yhtymän (TWE) eräs viinintuottajamerkki. BIN-sanan suosion nimissä pitäisi assosioitua Australiaan.
 4. Mikä seuraavista rypäleistä on Ranskan Bordeaux’n alueen sallittu tumma lajike: Cabernet Franc, Carignan, Grenache, Mourvedre vai Syrah?

  Cabernet Franc, lyhennettynä CF. Carignan ja Grenache ei edes pystyisi kaupallisessa määriin kypsymään Näille rypäleille liian viileällä alueella.
 5. Mitä seuraavista makeista brändeistä tai tavaramerkeistä monopoli-Alko saa käyttää markkinoinnissaan: Gancia-Moscato, Marenco Asti, Nutella, Ruppertsberger Hofstück Riesling Auslese Pfalz vai Veuve Clicquot Rich (doux) Champagne?

  Alkon myymiä etanolipitoisia tuotteita koskee tasapuolisuusvaatimus eli yksittäisiä alkoholijuomien nimiä ei saa käyttää markkinoissa. Ryhmän merkeistä jää siis ainoana vaihtoehtona jäljelle italialaisen elintarvikejätin Ferreron Nutella-tavaramerkki hasselpähkinä-kaakao-levitteelle. Tosin levitteen kyseiset kaksi aineosaa ovat todellisuudessa statistin osassa (liian kalliin hinnan takia). Ohessa linkki Alkon kehumaan Nutella laskiaispullaan: https://www.alko.fi/juoma-ruoka/resepti/nutella-laskiaispulla. Tieto poimittu 15.2.2024.
 6. Minkä maalaisia viinintuottajia ovat Boekenhoutskloof, Botanica, Gabrielskloof, Kanonkop, Keermont ja Saurwein?

  Eteläafrikkalaisia. Afrikaansin eli käytännössä hollantilaistyylisten nimien pitäisi paljastaa alkuperämaaksi Etelä-Afrikan.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.