ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 52/ 2023

Näytä vastaukset 25.12.2023
 1. Kun onnistut panemaan pystyyn huippunopeasti kasvavan globaalien markkinoiden viinibisneksen, mutta haluat markkinoida samalla vähintään sata ja mielellään pari sataa vuotta vanhoja yrityksesi viininvalmistuksen perinteitä, kuinka integroit yrityksesi markkinointiin pitkät historialliset perinteet?

  Ostamalla vanhan yrityksen tai nykyisin tarkemmin ilmaistuna ostamalla yrityksen, joka on aikoinaan ostanut oikeudet ja omaisuuden vähintään sata vuotta vanhaan yritykseen.
 2. Millä alueella tuotetaan valtaosa – tarkemmin 95 % – Yhdistyneen Kuningaskunnan eli puhekielellä Englannin viskeistä?

  Skotlannissa.
 3. Grappa on italialaista rypäleiden puristemassasta valmistettu viinaa. Mutta mitä säädetään grapan puristemassaviinin tislausmenetelmästä? Periaatteessa vaihtoehtoja on kaksi eli kerta- tai jatkuva eli teollisuusmittakaavan kolonnitislaus.

  Ei mitään. Grappa voidaan tuottaa siis kertatislauksessa tai neutraalilla jatkuvalla menetelmällä sekä luonnollisesti näiden tuotteiden sekoituksella. Kolonnitislausta voidaan lisäksi säätää sen mukaan kuinka neutraali lopputuote (à la vodka) halutaan. Grapassa vastuun ja riskin tuotteen laadusta kantaa kuluttaja (caveat emptor).
 4. Mikä sakkakypsytetty kuohuviini yhdistää (Alkossa myytäviä) tuottajia: Colet, Jan Vidal, Gramona, Raventos i Blanc, Torello Llopart ja Recadero?

  Espanjainen Cava, josta valtaosa on peräisin Kataloniasta.
 5. Kuinka moni seuraavista viidestä (Alkossa myynnissä olevista) kuohuviinituottajista valmistaa samppanjaa: Etienne Calsac, Collet, François Diligent, Gonet Sulcova ja Ployez-Jacquemart?

  Kaikki viisi. Samppanja kysynnän kasvu (Suomessa) sekä pientuottajabuumi on houkutellut ison joukon uusi samppanjamerkkejä, etenkin kun samppanjan kohdalla ei tarvitse pihtailla hinnassa.
 6. Jos omistat viinitarhoja Burgundissa ja olet ihastunut Sauvignon Blanc -rypäleen, niin voitko tuottaa SB-viiniä Burgundin laatuviinin alkuperämerkinnällä? Vihjeenä: kysymyksessä on kompa.

  Voit, mutta ainoastaan silloin kun omistajan maata Yonnen departementin Saint-Bris -alkuperämerkinnän alueella. Pieni Saint-Bris sijaitsee Chablis’n lähettyvillä eli lähellä Loiren yläjuoksua. Muulla Burgundissa SB ei ole sallittu lajike. AOC-alue Saint-Bris-alueesta tuli vuonna 2003.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.