ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 50/ 2022

Näytä vastaukset 11.12.2023
 1. Nautiskelijan kriitikolle ja analyyttisille viininystäville ovat tulleet lisääntyvästi tutuiksi punaviineissä kolajuomaiset aromit viitaten kolalimonadien perusaromiin. Mutta kuinka saadaan aikaiseksi kolajuoman perusaromi? Tässä ei tarkoiteta keinotekoisia aromeja vaan aromien uuttamista, luonnollisesti sopivalla kemikaalikäsittelyllä.

  Paahtamalla voimakkaasti kukkia, kasveja ja juureksia, tosin yleensä päinvastaisessa määräjärjestyksessä. Tammitusta tarvitaan siis myös viineihin kolojuoma-aromien saamiseksi
 2. Mikä seuraavista ei kuuluu Bordeaux’n tumman blendin rypäleisiin: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot vai Mourvedre?

  Kuumaan ilmastoon eli etenkin Midiin yhdistettävä Mourvedre.
 3. Bordeaux’ssa ovat olleet suosittuja nimekkäiden tuottajien kakkosviinit. Sieltä niiden muodikkuus on levinnyt laajalle. Kakkosviineihin on Bordeaux’ssa käytetty perinteisesti nuorten köynnösten sekä muuten heikompien palstojen rypäleitä tai vaurioita kärsineitä rypäleitä. Kakkosviineissä yritettiin monesti hävittää tuottajan nimi, vähintään etuetiketistä, jolloin kakkosviini lisänimi markkinoidaan ja ilmaistaan ikään kuin tuottajan nimenä. Kumpi seuraavasta on Alkossa myynnissä olevan katalonialaisen punaviinin valmistajan nimi ja kumpi lisänimi: Costers del Sio Petit Comite ja Petit Comite del Sio?

  Kun tuottajan virallinen nimi ilmoitetaan ensin, viinin nimi kuuluu Costers del Sio Petit Comite Costers del Segre. Kun lisänimi ilmoitetaan ensin, niin viinin nimi kuuluu Petit Comite del Sio Costers de Segre.
 4. Mikä seuraavista Espanjan Itärannikon Kataloniaan tai eteläisempään Levanteen: Alella, Alicante, Almansa Montsant vai Yecla?

  Levanten länsipuolella sijaitseva ja Kastilia-La Manchaan luettava Almansa. Levanteen verratuna kyseessä on lähinnä hallinnollinen rajanveto kauempana rannikolta alkavat myös aavikkolämpötilat lisääntyä.
 5. Kun etiketti kuvaa Sauvignon Blanc- viiniä sanoilla Fresh & Fruity, niin mitä termit kertovat viinin makeusasteesta eli voiko se olla puolikuiva ja puolimakea?

  Termi ei suoraan ota kantaa makeusasteeseen, joten viinin voi olla mikä tahansa kuivasta myös puolimakeaan. Nautiskelijalla fresh & fruity kääntyy yhdellä termillä ”nuoruuden hedelmäinen”.
 6. Alkossa on myynnissä litran pakkauksissa peräti kolme Escape-nimistä CS-Shiraz punaviiniä. Voivatko nämä samannimiset Escape-viinit olla eri tuottajilta?

  Voivat. Escape eli vapaasti suomennettuna maisemanmuutos-nimiset ovat kahden eri tuottajat mielestä myyviä viinejä hintaluokassa 10-12 euroa litralta. Tällaista yleisnimeä ei voi edes rekisteröidä tavaramerkiksi.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.