ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 47/ 2022

Näytä vastaukset 20.11.2023
 1. 1. Miksi nykyisin halutaan kiihtyvään tahtiin kypsinä kerätyistä rypäleistä valmistettuja suhteellisen korkean etanolipitoisuuden viinejä modernin valmistustekniikan nuoruuden hedelmäisyyden avittamana?

  Perinteiset historialliset viinit olisivat kuluttajille liian ”happamia” ja soveltuisivat vain pehmentävän ruoan kanssa juotavaksi. Luonnollisesti (täysin lailliset) apu- ja lisäainecocktailit helpottavat mutkattoman ja mahdollisimman toimivan viinin speksien saavuttamista. Viiniä on määritelmällisesti hapanta Ph.n ollessa neljän paikkeilla, mikä asettaa happojen vähentämiselle rajat.
 2. Omistajan nimitys tuottajalle eli valtaosin yhtiölle on käytännössä vapaasti valittavissa kaikkialla, mutta voivatko seuraavat erisnimet olla viinintuottajien nimiä: Botanica, Restless River, Scions of Sinai, Vino pH ja Weather Report?

  Kyllä. Kyseessä olevat viisi ovat eteläafrikkalaisia pientuottajia.
 3. Kun rypäleiden nimien loppuosa on di Fiorano, Maestri, di Sorbara, Grasparossa, Oliva tai Salamino jne, mikä alkuosa yhdistää näitä nimen loppuosia?

  Lambrusco. Lambrusco-ryhmään kuuluu noin 80 eri lajiketta.
 4. Mikä on Etelä-Australian osavaltion keinokasteltu volyymiviinien tuotantoalue? Jos tuottaja haluaa South Australia -alkuperällä kohtuuhintaista viiniä, niin käytännössä ainakin osan viinistä on oltava peräisin kyseiseltä alueelta. Nykyisin muutaman tuottajat nimeävät rehellisesti tämän alueen rypäleiden alkuperäksi.

  Riverland.
 5. Onko Alkon ilmoittamassa viinin alkuperässä ristiriita, kun osavaltioksi on ilmoitettu South Australia ja alempitasoiseksi viinin lopullisen alkuperäksi South Eastern Australia?

  On. South Australia on eräs SEA:n ala-alueista.
 6. Aikaisemmin Midin alias Languedoc-Roussillonin viineissä alkuperäluokitus oli valtaosin Vin de Pays d’Oc, mutta nykyisin Pays d’Oc. Mikä on näitä luokituksia nykyisin yhdistävän tekijä?

  Sama ylemmän pöytäviinin tasoinen alueviiniluokitus. Nykyisin Vin de Pays -luokitus on vuoden 2009 EU-direktiivin mukainen IGP (Indication Geographique Protegee).
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.