ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 45/ 2023

Näytä vastaukset 6.11.2023
 1. Mikä juomatyyppi ja mikä tuotantomaa yhdistää seuraavia maailman myydyimpiä tislemerkkejä: Blenders Pride, 8PM, Officer’s Choice, Imperial Blue, Royal Stag sekä McDowell’s No. 1? Vihjeenä vuosittaiset litratuotantomäärät ovat turvallisesti miljoonissa ilmaistuna kolminumeroisia tai laatikoittain (9 l) ilmaistuna kaksinumeroisia.

  Intialainen viski. Intia on maailman väkirikkain maa (kohta 1,5 miljardia asukasta) ja monet sen kulttuuriartefakteista ovat englantilaisperäisiä.
 2. Mikä maan ja minkä presidentin kauden neljäs valtiovierailun päivällinen oli kyseessä lokakuun lopussa, jolloin vieraana oli Australian pääministeri Anthony Albanese puolisoineen ja tarjottavien viinien ilmoitettiin olevan: Argyle Extended Tirage Brut 2012
  Windracer Chardonnay Alexander Mountain 2019 ja
  Sequel Syrah Columbia Valley 2019?

  Yhdysvaltain presidenttiparin Joe ja Jill Bidenin. Valtiopäivällinen oli 24.10.2023 Washingtonissa. Luonnollisesti viinit olivat kotimaisia eli isäntämaan omaa tuotantoa.
 3. Erään suhteellisen arvostetun tuottajan (erittäin) pienen tuotannon viinejä ovat esimerkiksi Columella, Pofadder, Soldaat, Skerpioen ja Kokerboom. Mistä maasta nämä viinit ovat peräisin?

  Etelä-Afrikasta. Tuottajan nimi on Eben Sadie. Nimet viittavan kovasti hollantilaisperäiseen afrikaansin eli toiseen Etelä-Afrikan valkoisten kielistä.
 4. Jos olet herkkä viinin karvaudelle ja supistavuudelle sekä yleensä vihreälle eli arkikielellä raa'alle olemukselle, niin kannattaako sinun suosia kuivan ja erittäin kuuman vai sateisen ja lämpimän kasvukauden viinejä?

  Sateisen ja lämpimän vuoden viinejä, koska vetisyydestä eli ohuudesta huolimatta ne ovat odotusarvoisesti kypsiä ja pehmeitä. Kuivan ja kuuman vuoden viini viinit ovat puolestaan vihreitä ja supistavia huolimatta korkeasta etanolipitoisuudesta, koska kasvin vesipula on haitannut rypäleiden fysiologista kypsymistä.
 5. Miksi tuottajat ja myyjät ovat haluttomia kertomaan, jos valkoviineissä - punaviineistä puhumattakaan - on selvää jäännössokeria (5-20 g/l), joka yleensä muuttaa radikaalista viinin olemusta ja käyttöyhteyttä (kuivan valko- ja punaviinin vastakohtana)? Suomessa viinien sokeripitoisuus sentään selviää Alkon ilmoittamat (analyysi)tiedot lukemalla.

  Sokeri pehmentää ja pyöristää viinejä eli happoja sekä katkoeroaineita ja tanniineja on vaikeampi havaita ja niiden määrää arvioida. Pelkistetysti ilmaistuna vihreistä (ei-kypsistä) rypäleistä valmistettuja viinejä saadaan pehmeäksi ja mutkattomammiksi. Sokeri puolestaan leikkaa tehokkaasti sävykkyyttä ja tavaraa, jolloin viini sopii peremmin mahdollisimman nuorena juotavaksi. Pelkistetysti ilmaistuna tällöin saadaan ”tavaran tuntua” ja viinin ”dokabiliteetti” on parempi.
  Sopiva sokeripitoisuus on luonnollisesti tottumus- ja arvostuskysymys, mutta yleensä sitä joudutaan käyttämään hapokkaista ja kirpeissä säilykeruoissa sekä juomissa pistävyyden ja supistavuuden kohtuullistamiseksi.
 6. Kun ilmasto lämpenee eikä aikaisemmin viileä Champagnen ilmasto olekaan enää yksiselitteisesti viileä ja lämpimän ilmaston rypäleet kypsyvät varmemmin, niin minkä volyymit turvaavan lajikkeet vakuustarve vähenee?

  Työhevonen ja viileän kasvuympäristöön sopeutuneen ja nopeasti viininä kehittyvän Pinot Meunierin, lyhennettynä PM:n.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.