ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 43/ 2023

Näytä vastaukset 23.10.2023
 1. Uuden-Seelannin ylivoimaisesti viljellyin vaalea rypälelajike on Sauvignon Blanc, mutta mitä kaksi lajiketta ovat seuraavaksi suosituimpia, tosin SB:hen verrattuna vain reilun kymmenyksen viljelyaloilla? Vihjeenä mieti maailmanmatkaajaa sekä toista viime vuosikymmeninä muodikkaaksi noussutta, tosin suhteellisen viileää ja samalla riittävän lämmintä kasvuympäristöä vaativaa lajiketta.

  Chardonnay on sijalla kaksi vuoden 2023 viljelyalla 3149 ha ja kolmantena on Pinot Gris alias muodikkaammalla italialaisperäisellä nimellä Pinot Grigio 2797 hehtaarin viljelyalalla. Neljännellä sijalla olevan Rieslingin nykyviljelyala on enää (erittäin) vaatimaton 595 ha.
 2. Mikä seuraavista ei ole uusiseelantilainen viinintuottaja: Boekenhoutskloof, Escarpment, Greywacke, Matua, Rimapere vai Spy Valley?

  Etelä-Afrikan hollantilaisperäiseen afrikaansiin viittaava Boekenhoutskloof. Muissa nimissä on englannin lisäksi viitteitä Uuden-Seelannin alkuasukkaiden maorien kieleen.
 3. Ilmaston lämpenemisen kiihtyessä myös maineikkaalla Ranskan Bordeaux*n alueella on etsittävä uusia rypälelajikkeita lämpenevään ja pitempiä kuivia jaksoja sietäviä rypäleitä. Kuuluuko espanjalainen Tempranillo nykyisiin sallittuihin kokeilurypäleisiin?

  Ei. Iberian niemimaalta sen sijaan kokeillaan portugalilaisten arvostettua tanniinista Touriga Nacional -lajiketta? Muut kolme tummaa kokeilurypälettä ovat ranskalaisia: kaksi 1950- ja 60-lukujen risteytystä: Arinarnoa ja Marselan sekä kolmantena hometauteja hyvin kestävä Lounais-Ranskan Castets. Risteytyksissä toinen vanhemmista on (luonnollisesti) Cabernet Sauvignon.
 4. Et todennäköisesti ole kuullut taudinkestävästä tämän vuosituhannen hybridistä nimeltä Voltis. Mutta millä huippumaineisella kuohuviinialueella tämä hybridi on hyväksytty vuonna 2022 kymmenen vuoden testaukseen ja siten todennäköisesti ensi vuosikymmenellä vapaasti istutettavaksi lajikkeeksi?

  Champagnessa. Vaalea Voltis, toiselta nimeltään Colmar 2011 G) on uusia tämän vuosituhannen hometauteja vastaan kehitettyjä lajikkeita. Se on Villaris x VRH 3159-2-12 -risteytys, jossa on neljän eri lajin geenejä (Vitis berlandieri, Vitis rupestris, Vitis vinifera (aitoviini) sekä Muscadinia). Villaris, toiselta nimeltään Geilweilerhof 84-21-9, on vuoden 1986 Sirius x Vidal Blanc risteys.
 5. Riojan valkoviinit eivät ole pitkään aikaan olleet muodikkaita, koska Vierasta alias Macebeosta on vaikea valmistaa (pienoisella Malvasia-terästyksellä) mahdollisimman nuorena juotavia hedelmäisiä ja aromikkaita viinejä. Noin kymmenesosa alueen viineistä on valkoviinejä. Sallittuja lajikkeita onkin lisätty kolmannella vuosituhannella. Mitä kahta kansainvälistä lajiketta saa nykyisin käyttää alueen valkoviineihin?

  Sauvignon Blancia ja Chardonnayta. SB:n osuus on nykyisin 0,37 % reilun 60 000 hehtaarin viljelyalasta ja vaaleiden rypäleiden viljelyalasta 4,1 %. Chardonnayn vastaavat osuudet ovat 0,23 % ja vaaleiden rypäleiden viljelyalasta 2,55 %. Kansainvälisten vaaleiden lajikkeiden merkitys on siis marginaalinen 0,6 prosentin viljelyalalla. Näillä rypäleillä nimettyjä lajikeviinejä pitää siis vielä odottaa. Riojalaiset satsaavat nyt innokkaastiTempranillo Blancoon, jonka viljelyala 1,14 % ja vaaleiden rypäleiden viljelyalasta perätä 12,6 %. Espanjalainen Verdejo on myös alueella nykyisin sallittu.
 6. Jinro Chamisul Soju on ollut yli 20 vuotta maailman myydyin viinamerkki. Vuonna 2022 juoman tuotanto oli hulppeat 101 milj. laatikkoa eli 908 milj. litraa eli lähes miljardi litraa. Valtaosa juomasta kuluu paikallisilla markkinoilla. Minkä maalainen kirkas viina on Jinro Soju?

  Etelä-korealainen. Kyseessä on siis mahdollisimman edullinen paikallinen viina ja mäskin viljakirjo voi olla laaja, vaikka luonnollisesti suosituin on riisi. Juoma on suunniteltu helppoon dokaamiseen, koska voltteja on 20 ja lisäpehmentäjä lisäksi sokeria 15 g/l. Soju tarkoittaa suhteellisen matalan alkoholipitoisuuden tislattua juomaa.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.