ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 33/ 2023

Näytä vastaukset 14.8.2023
 1. Kun viinissä on erittäin pieniä kuplia tai kaadettaessa vaahtomaisia piirteitä, minkälaisesta toiminnasta se kertoo pullossa? Tässä yhteydessä ei kysytä hiilidioksidin lisäämisen visuaalisia seuraamuksia.

  Maitohappokäymisestä kun omenahappo muuttuu bakteerien vaikutuksesta maitohapoksi ja hiilidioksidiksi. Yleensä kyseessä on maitohappokäymistä estävän rikkidioksidin ja muiden säilöntäaineiden liian vähäinen käyttö.
 2. Mihin rypäleeseen perustuu Kalifornian Napa Valleyn ainutlaatuisten ja huippukalliiden viinien maine?

  Cabernet Sauvignoniin, kuten myös Bordeaux’n Medocin huippuviinien maine. Kalifornialaisittain Napan viineissä on poikkeuksellisesta ja myös globaalilla mittapuulla pärjäävää hienostuneisuutta ja eleganssia.
 3. Mikä on italialaisten termi kuivatuista rypäleistä valmistetulle eli makealle viinille? Kun tuottajat tekevät makeaa viiniä, niin etikettiin ilmestyy kyseinen termi.

  Passito. Ranskalainen termi rypäleiden kuivaamiselle on passerillage.
 4. Pohjois-Rhonen alueella, vaikka ei samalla alkuperämerkintäalueella, on neljä sallittua rypälelajiketta. Mutta kuinka monta sallituista lajikkeista on tummia?

  Yksi eli Syrah. Muut kolme ovat vaaleat lajikkeet Marsanne, Roussanne ja Viognier.
 5. Kun viinin tavaramerkki on (L'Olivier de) Montrabech, epäilemättä tavoitellen assosiaatiota Burgundin kuuluisimpaan valkoviiniin, mitä tämä nimi viinin alkuperästä?

  Ei mitään. Nimi ei viittaa mitenkään mihinkään alkuperäluokitukseen, jotka ovat suojattuja. Alkon tilausvalikoiman kyseinen viini tulee Midistä.
 6. Mitä edustavat seuraavat lajikkeet ja missä maassa ne on jalostettu: Kohatu, Nelson Sauvin, Motueka ja Wai-iti?

  Uusiseelantilaisia humalalajikeita (Humulus lupulus).
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.