ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 31/ 2023

Näytä vastaukset 31.7.2023
 1. Kaksi kovasti samantapaista merkkiä pilsner-tyyliselle oluelle; Carlsberg ja Karlsberg, joiden pakkausten perusväritys on vihreä toisella vaaleampana ja toisella tummempana. Tuottajien kotipaikat eivät ole kaukana toisistaan, mutta kumman kotipaikkaa on Pohjois-Saksan Hampurissa?

  Karlsberg-panimon, joka joutuu esiintymään suuremmilla kirjaimilla nimellä Karlsbräu. Tanskalaiseen Carlsberg-jättiin verrattuna yhtiöiden kokoero on huima.
 2. Kun kasvukauden lopulla tulevat kaatosateet, niin minkä ongelman sateet muodostavat rypäleille vetistymisen ja siten viinien laadun heikentymisen ohella?

  Rypäleiden rikkoutumisen liiallisen veden aiheuttaman sisäisen paineen vuoksi, mikä puolestaan saa pöpöt jylläämään. Tämä luonnonilmiö ei tosin rajoitu viiniköynnökseen.
 3. Mikä seuraavista Etelä-Italian tummista rypäleistä ei kuulu joukkoon: Nero d’Avola, Negroamaro, Nero di Troia vai Uva di Troia?

  Sisilian Nero d’Avola. Muut ovat mantereen puolella ja etenkin Apuliaan yhdistettäviä rypäleitä. Italialaiset ristivät heikon imagon Uva di Troia heidän mielestään myyvemmäksi Nero di Troiaksi.
 4. Mitä viiniä aikaisemmin kutsuttiin (Suomessa) nimellä suovesi viitateen sen kirpeään tai puhekielellä happamaan olemukseen? Nykyvalmistustekniikoilla tämä mielleyhtymä on helppo välttää.

  Veneton Garganega-pohjaisia Soave-viinejä. Ennen EU:ta eli vuotta 1995 Soave oli suosittu Alkon pullottama kuiva valkoviini (urbaaneille Etelä-Suomen kuluttajille). Italialaiset ovat historiallisesti arvostaneet rutikuivaa happaman kirpeää valkkarityyliä.
 5. Kumpaa seuraavista humalalajeista: Humulus japonnica vai Humulus lupulus ei käytetä oluen humulointiin vaan koristekasvina?

  Humulus japonnicaa eli japaninhumalaa.
 6. Mitä juomatyyppiä edustavat (Alkossa myytävät) merkit: Jose Cuervo, Patron, San Luis ja Sierra?

  Tequilaa eli agave-viinaa.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.