ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 27/ 2023

Näytä vastaukset 3.7.2023
 1. Armanjakkia on perinteisesti arvostetumman konjakin ”pikkuveljenä”. Edullisemman hinnan vuoksi alueella on enemmän kokeiluhalukkuutta kuin Cognacissa. Mikä tarkoittaa, kuin alueen rypäletislettä, myydään AOP-merkinnällä Blanche Armagnac eli kuinka tämä kirkas armanjakki eroaa tummasta armanjakista?

  Blanche Armagnacia ei kypsytetä tynnyreissä. Virallisesti vaatimuksena on vähintään kolmen (3) kuukauden säilytys neutraalissa astiassa eli käytännössä ruostumattomasta teräksestä valmistetussa tankissa. Blanche Armagnac on siis kypsentämätön rypäleviinitisle.
 2. Minkä italialaisen rypäleen sanotaan muodostuneen Jupiterin veri -sanasta? Englanniksi Jupiterin veri on Blood of Jove ja latinaksi Sanguis Jovis. Latinalainen nimi Sanguis Jovis ei kuitenkaan ole loogisesti johdonmukainen, mutta italiankielinen vastaava termi Sangue di Giove olisi.

  Sangiovese-rypäleen.
 3. Miten laajasti viljely Sangiovese sekä vähän (nykyisin) viljellyt Ciliegilo ja Calabrese di Montenuovo liittyvät toisiinsa?

  Tumma Sangiovese on Ciliegilon ja Calabrese di Montenuovon luonnollinen risteytymä eli jälkimäisemmät ovat Sangiovesen vanhemmat. Tämä tarkoittaa, että Sangiovesen synnyinseutu on Etelä-Italiassa, josta se matkasi pohjoisemmaksi Toscanaan.
 4. Mikä on Manner-Euroopan läntisin laatuviinialue? Vihjeenä tämän rantahiekassa olevan alueen köynnökset ovat erittäin vanhoja eli varttamattomia.

  Colares. Tämän alkuperämerkinnän viljelyala on nykyisin vain parikymmentä hehtaaria, koska erittäin tuulisessa merenrantahiekassa viljely on erittäin työlästä eli kallista. Lisäksi Lissabonin esikaupungissa maata on kannattavampaa rakentaa kuin viljellä siellä viiniköynnöksiä.
 5. Voidaanko espanjalainen (DOP-luokitellun) Cava-kuohuviinin toinen käyminen eli kuplat tuottaa charmat- eli painetankkimenetelmällä?

  Ei. Vain perinteinen eli vanhalta nimeltään samppanjamenetelmä on sallittu. Sakkakypsytyksen minipituuden pitää olla yhdeksän (9) kuukautta eli sama kuin ranskalaisilla cremant-kuohuviineillä.
 6. Kuinka Moscato d’Astin ja muiden vastaavan tyyppisten mietojen matala-alkoholisen välimakeiden-makeiden viinien sokeripitoisuutta säädellään?

  Alkoholikäymisen keskeyttämisen ajankohdalla. Miedoimmillaan niiden etanolipitoisuus on keskioluttasoa. Kun viinin etanolipitoisuutta nostetaan ja siten täyteläisyysastetta lisätään, jää viineihin vastaavasti yhä vähemmän sokeria makeuttajaksi.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.